Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα κατά την ομιλία αποτελούν ένα δυνητικά σημαντικό τρόπο μετάδοσης του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Άνφινραντ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υπολόγισαν ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να γεννήσει περισσότερα από 100.000 σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και τα οποία μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για τουλάχιστον οκτώ λεπτά.

Η μελέτη, που έκανε πειράματα με τη βοήθεια φωτός λέιζερ, αναφέρει ότι τα σταγονίδια της ομιλίας μόλις βγούν από το στόμα στον αέρα συρρικνώνονται γρήγορα στο 20% έως 34% του αρχικού μεγέθους τους.

Η ομιλία γεννά ανά δευτερόλεπτο περίπου 2.600 σταγονίδια των 12 έως 21 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), τα οποία στον αέρα έχουν μικρότερο μέγεθος περίπου τεσσάρων μικρομέτρων.

«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η κανονική ομιλία να προκαλεί την μετάδοση του ιού μέσω του αέρα ιδίως σε περιορισμένα περιβάλλοντα» λένε οι ερευνητές σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε εδώ όλη την έρευνα

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.