Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα τηλεϊατρικής αναμένεται να ξεκινήσει από το δήμο Φαιστού, στο Περιφερειακό Ιατρείο Ζαρού και σήμερα η δήμαρχος της περιοχής Μαρία Πετρακογιώργη, παρέλαβε τον απαραίτητο εξοπλισμό του, από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και το παρέδωσε στο γιατρό του ιατρείου.

Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής, το οποίο παρέχεται δωρεάν, αφορά στη διαδικασία λήψης εξετάσεων όπως καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση κ.ά. σε ασθενείς, μέσω ειδικών ιατρικών μηχανημάτων, που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο.

Στη συνέχεια για τις εξετάσεις αυτές προβλέπεται η ηλεκτρονική αποστολή τους σε Ιατρικό Κέντρο της Αθήνας, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας ως και υπηρεσιών ιατρικής συμβουλής, από ειδικευμένους γιατρούς, καρδιολόγους και πνευμονολόγους, που απαντούν με τον ίδιο τρόπο.

Το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και τους πολίτες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» όπως παχύσαρκοι, καπνιστές κ.ά.

Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι η δυνατότητα προληπτικής ιατρικής, αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των δημοτών, εφόσον καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σε όλους, είτε χρόνιους ασθενείς, είτε υψηλού κινδύνου να ελέγχονται άμεσα, στον τόπο διαμονής τους.