«Δουλεύουν» τα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Μειωμένες οι λοιμώξεις, δείχνει διεθνής έρευνα


ΥΓΕΙΑ
12:59
27/06/2019
«Δουλεύουν» τα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
7
loading

Το εμβόλιο για τον ιό HPV φαίνεται να δουλεύει. Ο εμβολιασμός κυρίως των κοριτσιών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχει ήδη σημειώσει σημαντική επιτυχία, καθώς έχουν αισθητά περιορισθεί οι σχετικές λοιμώξεις διεθνώς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που έκανε μια σφαιρική αξιολόγηση της έως τώρα προόδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα εμβόλια έχουν αποτρέψει πολλές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφάνιση καρκίνου, κάτι που αναμένεται να φανεί στις στατιστικές μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι ειδικοί θεωρούν ρεαλιστικό ότι σε μια δεκαετία τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου θα έχουν μειωθεί σημαντικά διεθνώς και, σε λίγες δεκαετίες, σε μερικές ανεπτυγμένες χώρες μπορεί ακόμη και να έχουν μηδενισθεί.

Οι ερευνητές από τον Καναδά και τη Βρετανία, με επικεφαλής τη Μελανί Ντρολέ του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αξιολόγησαν στοιχεία για περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους, με βάση 65 μελέτες σε 14 χώρες σε διάστημα μιας οκταετίας. Τα εμβόλια κατά του HPV κυκλοφόρησαν το 2007 και έκτοτε έχουν υιοθετηθεί σε περίπου 115 χώρες. Τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν, είναι το Cervarix της GSK και το Gardasil της Merck.

Η νέα έρευνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το BBC και το New Scientist, βρήκε ότι οι δύο τύποι του ιού HPV (16 και 18) που προκαλούν περίπου το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου, έχουν μειωθεί σημαντικά πλέον μετά τους εμβολιασμούς. Αυτό αντανακλάται -πέντε έως οκτώ χρόνια μετά τον εμβολιασμό- στη μείωση κατά 83% των λοιμώξεων στα κορίτσια 13 έως 19 ετών και κατά 66% στις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών. Μείωση κατά 37% της λοίμωξης από τα στελέχη HPV 16 και HPV 18 υπήρξε επίσης στις γυναίκες 25 έως 29 ετών, παρόλο οι περισσότερες δεν είχαν εμβολιασθεί.

Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω σεξουαλικών πράξεων και μπορεί επίσης να προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις και κονδυλώματα γεννητικών οργάνων. Η νέα μελέτη βρήκε ότι χάρη στα εμβόλια έχουν μειωθεί κατά 67% τα περιστατικά κονδυλωμάτων στα κορίτσια 15 έως 19 ετών και κατά 54% στις γυναίκες 20 έως 24 ετών, αλλά επίσης κατά 48% στα μη εμβολιασμένα αγόρια 15 έως 19 ετών και κατά 32% στους μη εμβολιασμένους άνδρες 20 έως 24 ετών. Αυτό δείχνει ότι τα εμβόλια κατά του HPV ωφελούν και ευρύτερες μη εμβολιασμένες ομάδες του πληθυσμού, καθώς η ανοσία των εμβολιασμένων κοριτσιών και γυναικών προστατεύει επίσης σε ένα βαθμό τα αγόρια και τους άνδρες που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Ακόμη, η μελέτη δείχνει ότι οι εμβολιασμοί έχουν οδηγήσει σε μείωση κατά 51% των διαγνώσεων προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου στα κορίτσια 15 έως 19 ετών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 570.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου διαγνώσθηκαν το 2018 και υπήρξαν 313.365 θάνατοι εξαιτίας της νόσου, κάνοντας τον εν λόγω καρκίνο τον τέταρτο πιο συχνό μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως. Η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων (το 80%) είναι στις φτωχές χώρες, όπου ο εμβολιασμός είναι χαμηλός έως ανύπαρκτος. Περίπου οκτώ στις δέκα ανεπτυγμένες χώρες έχουν προγράμματα εμβολιασμού για τον HPV, αλλά μόνο δύο στις δέκα χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο εμβολιασμός και των αγοριών, πέραν των κοριτσιών, αναμένεται να βοηθήσει περαιτέρω στην αντιμετώπιση του ιού. Όμως σε μερικές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει ενσπείρει φοβίες και αμφιβολίες, που έχουν οδηγήσει στην επιβράδυνση των εμβολιασμών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar anonymus

  Στην Αμερική, το κάνουν υποχρεωτικά και στα αγόρια. Έτσι, επειδή είναι εξαιρετικά \"ασφαλές\" και επίσης από τα πιο \"δημοφιλή\" εμβόλια, το target group του προϊοντος από 50% του πληθυσμού, ανεβαίνει στο 100%. BINGO που λένε και στο Αμέρικα.... ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ....

 2. avatar Αρρώστεια

  Πολύ ενθαρρυντικό νέο. Να πιέσουμε για ασφαλή εμβόλια όμως μην πηγαίνουμε από κάτι άλλο.

  1. avatar pmyt75

   Έχεις να παραθέσεις στοιχεία που αποδεικνύουν οτι τα εμβόλια που κυκλοφορούν δεν είναι ασφαλή;

   1. avatar Στοιχεία υπάρχουν

    Έχουν καταδικασθεί στο εξωτερικό σε αποζημιώσεις. Εσυ κοιμάσαι όρθιος. Σωστά τα λέει ο σχολιαστής. Να κάνουμε όλοι τα εμβόλια αλλά να γίνει αυστηρός και εξαντλητικός ανεξάρτητος και πολυετής έλεγχος για την ασφάλειά τους και για τις ουσίες που περιέχουν

    1. avatar pmyt75

     Όντως υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις. Αυτό για σένα σημαίνει ότι δε γίνεται αυστηρός και πολυετής έλεγχος στα εμβόλια από δεκάδες φορείς σε όλο τον κόσμο; Για δώσε μας τα φώτα σου εσύ \"αφυπνισμένε\" σε εμάς που κοιμόμαστε ακόμα...

 3. avatar tEO 56

  Εμβόλιο σχετικό με μήτρα και στη φωτό αγόρι....
  Μπραβο ρε μπιστ.....

 4. avatar chrisv

  μιλάτε για το εμβόλιο του τραχήλου της μήτρας και έχετε φωτογραφία ένα αγοράκι!!!!!!!!!!!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει