Επίτευγμα ορόσημο για τη συνθετική βιολογία και την προοπτική για τεχνητή ζωή

Δημιουργήθηκε ο πρώτος έμβιος συνθετικός μικροοργανισμός με DNA κατά 100% ανασχεδιασμένο από ανθρώπους


ΥΓΕΙΑ
10:35
16/05/2019
Επίτευγμα ορόσημο για τη συνθετική βιολογία και την προοπτική για τεχνητή ζωή
2
loading

Τον πρώτο έμβιο μικροοργανισμό με την ονομασία Syn61, του οποίου το DNA είναι πλήρως ανασχεδιασμένο από τους ανθρώπους, δημιούργησαν στο εργαστήριο επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία. Το επίτευγμα χαρακτηρίσθηκε ορόσημο στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας και εγείρει το ερώτημα κατά πόσο το εν λόγω βακτήριο πρέπει να θεωρηθεί τεχνητή ζωή ή όχι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Τζέησον Τσιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν», «έγραψαν» ξανά το DNA του γνωστού βακτηρίου E.coli, δημιουργώντας ένα συνθετικό γονιδίωμα τετραπλάσιο σε μέγεθος και πολύ πιο πολύπλοκο σε σχέση με αυτό της φύσης ή οποιοδήποτε άλλο συνθετικό γονιδίωμα στο παρελθόν.

Η δημοσίευση αυτού του επιστημονικού επιτεύγματος έγινε στο περιοδικό Nature και αναμεταδίδεται από το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το συνθετικό DNA δημιουργήθηκε στο εργαστήριο και μετά εισήχθη σταδιακά στο βακτήριο E.coli, αντικαθιστώντας τελικά πλήρως τα φυσικά γονίδια με συνθετικά. Το πλήρως ανασχεδιασμένο βακτήριο επέζησε. Οι αποικίες των εν λόγω συνθετικών βακτηρίων είναι ζωντανές και αναπτύσσονται, αν και έχουν ασυνήθιστο σχήμα και αναπαράγονται πιο αργά από ό,τι συνήθως.

Τα κύτταρα τους λειτουργούν με νέους βιολογικούς κανόνες, παράγοντας γνωστές πρωτεΐνες αλλά με ανθρωπογενή γενετικό κώδικα. Το επίτευγμα μπορεί μια μέρα να οδηγήσει σε συνθετικούς οργανισμούς που, σαν «ζωντανά εργοστάσια», θα παράγουν νέου τύπου φάρμακα ή άλλα πολύτιμα μόρια.

Το 2010 επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο εν μέρει συνθετικό γονιδίωμα ενός μικροοργανισμού (Mycoplasma mycoides), που διέθετε ένα εκατομμύριο βάσεις (τα «γράμματα» του γενετικού αλφαβήτου), δηλαδή τα μόρια αδενίνη, θυμίνη, γουανίνη και κυτοσίνη (A, T, G, C). Το νέο κατά 100% ανασχεδιασμένο συνθετικό γονιδίωμα διαθέτει τέσσερα εκατομμύρια βάσεις και η εκτύπωση του καταλαμβάνει 970 σελίδες Α4.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Προφανώς….

    Αυτή η έρευνα θα προάγει την γονιδιακή θεραπεία αφού τα υγιή ή τροποποιημένα ή τα συνθετικά γονίδια θα αντικαθιστούν τα ελαττωματικά. Χωρίς να είμαι ειδικός, θα έλεγα ότι το προϊόν της διαδικασίας δεν μπορεί να ονομάζεται τεχνητή ζωή. Ένα τεχνητό μέλος δεν μπορεί να καταστήσει τεχνητή ζωή ολόκληρο τον οργανισμό όπου εγκαθίσταται. Στο μέλλον μπορούμε να λέμε ότι κάποιος που θα δέχεται μια τέτοια θεραπεία έχει πλέον τεχνητή ζωή; Τεχνητή ζωή με την έννοια που την αντιλαμβάνεται ο απλός κόσμος, και όχι ο ειδικός επιστήμονας, είναι να πας σε ένα κατάστημα χημικών προϊόντων, να αγοράσεις κάποια από αυτά και "μαγειρεύοντάς τα κατάλληλα, χωρίς την παρέμβαση κάποιου ζωντανού οργανισμού, να φτιάξεις ένα @@βακτηρίδιο. Το να αντιγράψεις κάποια γονίδια και να τα βάλεις πάνω σε έναν ζωντανό οργανισμό που θα τα δεχθεί και θα επιζήσει αυτός, είναι άλμα. Άλμα τεράστιο. Φυσικά δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι προς το καλύτερο ή προς την καταστροφή μας. Σαν τους τεχνητούς υβριδικούς σπόρους. Αλλά ακόμα δεν είναι τεχνητή ζωή όπως εμείς οι απλοί την ορίζουμε. Ο τίτλος του άρθρου είναι σωστός "Επίτευγμα ορόσημο για τη συνθετική βιολογία και την προοπτική για τεχνητή ζωή" . Και όχι ακόμα τεχνητή ζωή.

  2. avatar Βακτήριον E.coli

    "..........και η εκτύπωση του καταλαμβάνει 970 σελίδες Α4" ή κατά προσέγγισιν 100 ρολά Χαρτιά Υγείας, σύμφωνα με μια νεώτερη επιστημονική ανάλυση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει