Μία γενετική παραλλαγή φαίνεται πως ευθύνεται για την επιτάχυνση της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ σε κάποιους ανθρώπους σε σχέση με άλλους, όπως διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές που ελπίζουν η ανακάλυψή τους να συμβάλει στη δημιουργία νέων φαρμάκων.

Η ανακάλυψη από ερευνητές του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, δείχνει ότι μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ρυθμίζει μια πρωτεΐνη, η οποία συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, έχει έντονη επίδραση στην ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πάθηση.

Η ανάπτυξη φαρμάκων που θα παρεμβαίνουν στην ρύθμιση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης Τ ίσως επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Η αμερικανική ερευνητική ομάδα, που έχει κατοχυρώσει τη σχετική εμπορική πατέντα, ήδη βρίσκεται σε επαφές με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.

Το Αλτσχάιμερ πλήττει 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και είναι μια συνηθισμένη μορφή νευροεκφυλιστικής άνοιας που διαρκεί πέντε έως 20 χρόνια και για την οποία ακόμα δεν υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία. Τα περισσότερα φάρμακα μέχρι σήμερα προσπαθούν να μπλοκάρουν μια άλλη πρωτεϊνη, τη «βήτα αμυλοειδή»