Η θεραπευτική δράση του μασάζ φαίνεται  πως επιβεβαιώνεται από πειράματα σε υγιείς εθελοντές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές στο γνωστό Ιατρικό Κέντρο «Κέδροι του Σινά», στο Λος Αντζελες, μία συνεδρία σουηδικού μασάζ, διάρκειας 45 λεπτών, βελτίωσε άμεσα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος.

«Οι άνθρωποι συχνά κάνουν μασάζ στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν πολλές φυσιολογικές αποδείξεις για την αυξημένη ανοσολογική αντίδραση του σώματος μετά το μασάζ» δήλωσε ο Δρ Μαρκ Ράπαπορτ, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Νευροεπιστημών του Ιατρικού Κέντρου.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μασάζ, οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα αίματος με ενδοφλέβιους καθετήρες που είχαν τοποθετηθεί στους βραχίονες των ξαπλωμένων εθελοντών.

Οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν οφέλη από το σουηδικό μασάζ:

Πτώση στα επίπεδα κορτιζόλης, της βασικής ορμόνης του στρες.

Μεγάλη πτώση των επιπέδων της αντιδιουρητικής ορμόνης (AVP), η οποία πιστεύεται ότι συντελεί στην αύξηση της κορτιζόλης και επιπλέον συνδέεται με την επιθετική συμπεριφορά.

Σημαντικές αλλαγές στον αριθμό των λεμφοκυττάρων, μιας κατηγορίας λευκών αιμοσφαιρίων που παίζει κεντρικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

Αξιοσημείωτη μείωση σε πολλές κυτοκίνες, ουσίες που απελευθερώνονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και λειτουργούν ως χημικοί «αγγελιοφόροι».

Άγνωστο παραμένει πάντως το χρονικό διάστημα για το οποίο διαρκεί η επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.