Μεγάλη «νίκη» για το ελληνικό γιαούρτι στη Βρετανία

Έγινε έρευνα στα ράφια των σούπερ μάρκετ


ΥΓΕΙΑ
8:42
19/09/2018
Μεγάλη «νίκη» για το ελληνικό γιαούρτι στη Βρετανία
9
loading

Σχεδόν όλα τα γιαούρτια στα ράφια των βρετανικών σούπερ-μάρκετ, ακόμη και τα βιολογικά και όσα προορίζονται για παιδιά, βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τη συνιστώμενη.

Η μόνη εξαίρεση είναι τα ελληνικά και τα ελληνικού τύπου γιαούρτια, που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως έδειξαν οι αναλύσεις των Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ, με επικεφαλής τη διατροφολόγο δρα Μπερναντέτ Μουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, ανέλυσαν 921 γιαούρτια διαθέσιμα σε μεγάλα βρετανικά σούπερ-μάρκετ.

Με εξαίρεση τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, τα μέσα επίπεδα ζάχαρης βρέθηκαν να είναι πολύ πάνω από τα πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού, που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να θεωρηθεί ένα προϊόν ότι δικαιούται την «πράσινη» σήμανση ως τρόφιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Μόνο το 9% (ούτε ένα γιαούρτι στα δέκα) δεν ξεπερνούσε τα συνιστώμενα όρια ζάχαρης, ενώ για τα παιδικά γιαούρτια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%. Η πιο «γλυκιά» κατηγορία ήταν τα γιαούρτια-επιδόρπια με μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη 16,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ στα παιδικά γιαούρτια η μέση περιεκτικότητα ήταν περίπου 11/100 γραμμάρια και στα βιολογικά 13/100 γραμμάρια.

«Ακόμη και γιαούρτια με την ετικέτα "βιολογικά", που συχνά θεωρούνται τα πιο υγιεινά, στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελούν μια αφανή πηγή πρόσθετης ζάχαρης», ανέφερε η Μουρ.

Στη Βρετανία τα παιδιά, ιδίως έως τριών ετών, τρώνε περισσότερο γιαούρτι από τους μεγάλους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας συνιστά τα παιδιά τεσσάρων έως έξι ετών να μην καταναλώνουν πάνω από 19 γραμμάρια ζάχαρης τη μέρα. Αλλά μόνο δύο από τα 101 παιδικά γιαούρτια που αναλύθηκαν, ταξινομήθηκαν ως χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Τα ελληνικά/ελληνικού τύπου γιαούρτια, καθώς και τα λεγόμενα «φυσικά», βρέθηκαν να έχουν πολύ διαφορετικό θρεπτικό «προφίλ», περιέχοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών (κατά μέσο όρο 32,4% έναντι 11% έως 20% των άλλων γιαουρτιών), λιγότερους υδατάνθρακες (35% έναντι 49% έως 60% των άλλων) και τη λιγότερη ζάχαρη από όλα τα άλλα γιαούρτια (κατά μέσο όρο πέντε γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού).

Το γιαούρτι, εκτός από αφθονία προβιοτικών («καλών» βακτηρίων), περιέχει πολλές πρωτεΐνες, ασβέστιο, ιώδιο και βιταμίνη Β, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
  1. avatar thanahs

    Ελληνικό γιαούρτι είναι η στάμπα που έχουν, δεν σημαίνει ότι είναι όντως ελληνικά. Η πιο διάσημη "εξαγωγή" της Ελλάδας, είναι κάτι που παράγεται από τα βυζιά των αγελάδων....

  2. avatar ΔΑΜΩΝ

    Δοκιμαστε το ''ΘΕΣ ΓΑΛΑ''.Σ'εμενα που δεν μου αρεσει το γιαουρτι ,το θεωρω ξεχωριστο.

  3. avatar adasda

    Wow, νιωθω εθνικη υπερηφανια...

  4. avatar Βασικά ακόμη κι αυτό είναι δυσφήμηση

    για το ελληνικό γιαούρτι. Διότι το ελληνικό γιαούρτι δεν (πρέπει να) περιέχει ούτε ένα γραμμάριο ζάχαρης.

    1. avatar christos1

      Ολα τα τρόφιμα έχουν λίγο ζάχαρη οργανικά, το γιαούρτι έχει λιγο από τη μάνα του όχι προστιθέμενη έξτρα

      1. avatar εάν εννοεί η έρευνα

        τα φυσικά ζάκχαρα που υπάρχουν στα περισσότερα τρόφιμα (όχι σε όλα) τότε έχεις δίκαιο. Πράγματι το γιαούρτι έχει λακτόζη το οποίο είναι φυσικό ζάκχαρο. Θεωρώ ότι μιλάει η έρευνα και για πρόσθετα σάκχαρα. Εάν όχι τότε έκανα λάθος στο πρώτο σχόλιό μου

        1. avatar christos1

          Ακριβως αυτό, μετρανε όλα τα ζαχαρα μαζι, το φυσικο γιαουρτι εχει 5 γραμ ζαχαρη από μονο του, στα αλλα με τα φρουτα προσθετουν εξτρα

  5. avatar christos1

    και ποσα γιαουρτια στα ραφια εδώ είναι πραγματικα από την Ελλαδα? το 90% είναι greek style με γαλα Made in the EU και μεχρι και το Total της Φαγε είναι πια από το Λουξεμβουργο και γραφει ΄΄based on a Greek recipe"... Χεφτυλα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει