Ένα χάπι που είναι πιθανό να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφορετικών παθήσεων του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η πολλαπλή σκλήρυνση και τα εγκεφαλικά μελετάται από τους ερευνητές. Οι μελέτες προς το παρόν έχουν γίνει σε πειραματόζωα με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, το φάρμακο έχει χορηγηθεί σε ανθρώπους στο πλαίσιο της φάσης Ι των κλινικών ερευνών που έχει σκοπό τον έλεγχο της ασφάλειας της υπό μελέτη ουσίας.

Ο τρόπος δράσης του σκευάσματος είναι μέσω του περιορισμού της φλεγμονής που διαταράσσει τις συνάψεις των νευρώνων και προκαλεί την καταστροφή τους, γεγονός που αποτελεί, τουλάχιστον εν μέρει, το αίτιο πρόκλησης ορισμένων εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, καθώς και βλαβών που προκαλούνται από τραυματισμούς στο κεφάλι και εγκεφαλικά.

Το φάρμακο γνωστό με τον κωδικό MW151, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuroscience, φάνηκε ότι μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα.

Το φάρμακο χορηγήθηκε τρεις φορές την εβδομάδα από την ηλικία των έξι μηνών σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ. Στους 11 μήνες, όπου αναμενόταν τα ποντίκια να έχουν έξαρση της νόσου, τα επίπεδα των κυτοκινών που αποτελούν δείκτες φλεγμονής ήταν φυσιολογικά, ενώ οι συνάψεις των νευρώνων λειτουργούσαν φυσιολογικά.

Όπως εξηγεί μια εκ των ερευνητών η Dr Linda Van Eldik από το Πανεπιστήμιο του Kentucky «το φάρμακο προστατεύει από την βλάβη που προκαλείται σε σχέση με τη μάθηση και τη μνήμη. Η χορήγησή του πριν οι αλλαγές που επιφέρει η νόσος του Αλτσχάιμερ φτάσουν σε τελικό στάδιο μπορεί να αποτελέσει μια υποσχόμενη μελλοντική θεραπεία.»

Επίσης, με δεδομένο ότι οι φλεγμονώδεις καταστάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και σε άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου αυξάνει τις πιθανότητες της χορήγησής του και σε άλλες παθήσεις. Εκτιμάται ότι η νόσος του Πάρκινσον, οι άλλες μορφές άνοιας πέραν του Αλτσχάιμερ, καθώς και οι παθήσεις των νευρώνων που προκαλούν κινητικά προβλήματα αποτελούν καταστάσεις που ίσως μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτό το φάρμακο.

Το MW151 μαζί με άλλο ένα υπό μελέτη φάρμακο το MW189, έχουν κατοχυρωθεί ως πατέντες από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Πηγή: vita.gr