Ιός που προκαλεί τον αφθώδη πυρετό μπορεί να ευθύνεται για κάποιους από τους μυστηριώδεις θανάτους δεκάδων παιδιών, από τον Απρίλιο, στην Καμπότζη, επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά 59 κρούσματα έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες -52 εξ αυτών κατέληξαν στο θάνατο- και αφορούν παιδιά από τριών μηνών ως 11 χρόνων.

«Με βάση τα πρόσφατα εργαστηριακά ευρήματα, σημαντική αναλογία των δειγμάτων που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά στον Εντεροϊό 71 (EV-71), ο οποίος προκαλεί αφθώδη πυρετό. Ο EV-71 είναι γνωστό ότι σε ορισμένους ασθενείς προκαλεί γενικά σοβαρές επιπτώσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως στα δείγματα βρέθηκαν και άλλοι παθογόνοι παράγοντες, όπως δάγκειος και στρεπτόκοκκος (streptococcus suis) που είναι δυνατόν να μεταδοθούν στους ανθρώπους.

«Οι έρευνες συνεχίζονται για την σύγκριση εργαστηριακών και επιδημιολογικών πληροφοριών. Ελπίζουμε πως θα έχουμε αποτελέσματα μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Καμπότζης Μαμ Μπουν Χενγκ.

Ο ΠΟΥ από τις 3 Ιουλίου προσφέρει βοήθεια στη χώρα για να εντοπιστούν τα αίτια του θανάτου τουλάχιστον 60 παιδιών κάτω των επτά χρόνων, τα οποία πέθαναν μόλις ένα 24ωρό μετά την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία με υψηλό πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα και συμπτώματα εγκεφαλίτιδας.