Την εμφάνιση λοιμώξεων από μια νέα κατηγορία βακτηρίων που δεν αντιμετωπίζονται με σχεδόν κανένα αντιβιοτικό φάρμακο ανέφεραν οι αρμόδιες αρχές σε Αυστρία και Βρετανία.

Οι δύο ασθενείς πιστεύεται πάντως ότι μολύνθηκαν σε άλλες περιοχές, πιθανότατα στο Πακιστάν και το Κόσοβο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Υγείας, τα μικρόβια με το επικίνδυνο γονίδιο NDM-1 εντοπίστηκαν σε δύο ασθενείς του νοσοκομειακού Πανεπιστημίου του Γκρατς.

Ο ένας, εκ των ασθενών, προερχόμενος από το Πακιστάν, κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τη λοίμωξη και πήρε εξιτήριο πέρυσι. Ο δεύτερος προερχόταν από το Κόσοβο και παραμένει στο νοσοκομείο.

Η πρώτη αναφορά για το γονίδιο πολυανθεκτικότητας δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Αύγουστο στην κορυφαία επιθεώρηση The Lancet. Όπως προειδοποιούσε τότε ο καθηγητής Τίμοθι Ουόλς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, τα βακτήρια μεταφέρθηκαν στη Βρετανία από ασθενείς που είχαν ταξιδέψει στην Ινδία και το Πακιστάν για πλαστικές επεμβάσεις.

«Ουσιαστικά έχουμε σχεδόν ξεμείνει από αντιβιοτικά. Απομένουν μόνο δύο και το ένα από αυτά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό» είχε προειδοποιήσει ο Δρ Ουόλς.