Με ένα απλό εμβόλιο οι επιστήμονες θα χορηγούν μια νέα φαρμακευτική ουσία η οποία θα προστατεύει τους ηλικιωμένους από την εμφάνιση της ωχράς κηλίδας, τη βασικότερη αιτία, δηλαδή, από την οποία προκαλείται η τύφλωση και η οποία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Χάρη στην ουσία αυτή, λοιπόν, οι άνδρες και οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας θα μπορούν ανεμπόδιστα να συνεχίσουν να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Trinity College του Λονδίνου, οι οποίοι, έπειτα από τεστ που πραγματοποίησαν τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπινα μάτια τα οποία είχαν προσφερθεί ως δωρεά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή συγκέντρωση της χημικής ουσίας IL-18 στο μάτι συντελεί στη διακοπή της διαδικασίας ανάπτυξης της ασθένειας σε αυτό.

«Αυτό σημαίνει ότι, αν γίνει έγχυση της ουσίας IL-18 στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, πιθανόν να αποτραπεί η ζημιά. Ωστόσο, ακόμη οι έρευνες που κάνουμε στον τομέα αυτόν βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο» δήλωσε ο δρ Μάθιου Κάμπελ για το θέμα. Την ίδια στιγμή και η συνεργάτις του στις έρευνες, αλλά και σύζυγός του, δρ Σάρα Ντόιλ, σχολίαζε ότι «τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα μελέτης μας μάς έδειξαν ότι ο έλεγχος των επιπέδων της ουσίας IL-18 στον αμφιβληστροειδή των ασθενών παίζει σημαντικό ρόλο για την αποτροπή ανάπτυξης της ασθένειας».

Αν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών κριθούν ότι είναι ικανοποιητικά για την αντιμετώπιση της ασθένειας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει σοβαρό αντίκτυπο στην όραση των ηλικιωμένων, οι επιστήμονες Κάμπελ και Ντόιλ υπολογίζουν ότι η νέα θεραπεία που προτείνουν θα μπορεί να εφαρμοστεί και επίσημα σε ασθενείς περίπου σε μία πενταετία. Επίσης, η εφαρμογή της ευρύτερα σε ηλικιωμένους σε ολόκληρο τον κόσμο προβλέπεται να αποτελεί πραγματικότητα σε περίπου δέκα χρόνια.

Πηγή: ygeianews.gr