Άλλοτε δεν µας αφήνουν να κλείσουµε µάτι και άλλοτε υποβιβάζουν την ποιότητα του ύπνου επηρεάζοντας την υγεία και την απόδοσή µας.

Πρόκειται για τις διαταραχές ύπνου που ταλαιπωρούν όχι μόνο όσους πάσχουν από αυτές αλλά και όσους τυγχάνει να κοιμούνται μαζί τους.

Κι αν νομίζετε ότι όταν μιλάμε για διαταραχές ύπνου εννοούμε μόνο την υπνοβασία, το βρουξισμό ή τις διαταραχές της αναπνοής τότε δεν έχετε δει τίποτα…

Το σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης

Όταν η 15χρονη Βρετανίδα Louisa Ball λέει ότι θα «πάρει» έναν υπνάκο, μάλλον εννοεί ότι θα πέσει σε λήθαργο, καθώς έχει τύχει να κοιμηθεί για 13 συνεχόμενες μέρες. Η Louisa πάσχει από το σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης μόνο που δεν υπάρχει ο γοητευτικός πρίγκιπας όπως στα παραμύθια για να την ξυπνήσει.

Οι γιατροί δε γνωρίζουν ούτε τα αίτια αλλά ούτε και τη θεραπεία του συνδρόμου. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι πλήττει τους εφήβους και φεύγει από μόνο του μετά από 8-12 χρόνια.

Sexsomnia

H 23χρονη Haley Batty πάσχει από ένα σύνδρομο που μπορεί να κρατάει ξύπνιους τους συντρόφους της για όλο το βράδυ. Μοιάζει με την υπνοβασία αλλά οι ασθενείς αντί να ανοίγουν το ψυγείο ή να νυχτοπερπατούν στο σπίτι, επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις ενώ κοιμούνται. Το πιο περίεργο μάλιστα είναι ότι το πρωί δεν θυμούνται το παραμικρό από όλα όσα έχουν εκτυλιχθεί στο κρεβάτι τους.

Σύμφωνα με έρευνα, το συγκεκριμένο σύνδρομο πλήττει το 11% των αντρών και το 4% των γυναικών.

Ναρκοληψία

Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου στις οποίες δεν μπορεί να αντισταθεί, με αποτέλεσμα να αποκοιμιέται οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, όπως για παράδειγμα στο μέσο μιας συζήτησης, κατά την οδήγηση, ή ενώ αθλείται.

Καταπληξία

Κάθε φορά που ξεκαρδίζεται στα γέλια, η 24χρονη Claire Scott από το Jersey, κυριολεκτικά καταρρέει.

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση με την ονομασία καταπληξία, που οφείλεται στην αδυναμία της καρδιάς να εξασφαλίσει επαρκή ροή αίματος και οξυγόνου στα όργανα, με αποτέλεσμα την απώλεια της μυϊκής λειτουργίας, που κυμαίνεται από ελαφρά αδυναμία στο λαιμό ή τα γόνατα, χαλάρωση των μυών του προσώπου, ακόμα και πλήρη κατάρρευση του σώματος. Τα επεισόδια μπορεί να προκληθούν από ξαφνικές συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως γέλιο, θυμός, έκπληξη ή φόβο, και μπορεί να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά.

Η σπάνια αυτή διαταραχή εκτιμάται ότι πλήττει 5 ανθρώπους στους 10.000

Κατανάλωση φαγητού στη διάρκεια του ύπνου

Η 42χρονη Anna Ryan από το Missouri των ΗΠΑ πάσχει από μια διαταραχή του ύπνου που την κάνει να ξυπνάει στη μέση της νύχτας και να πηγαίνει στο ψυγείο.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι έφτασε πια να ζυγίζει 120 κιλά και δεν ξέρει τι να κάνει για να σταματήσει τον εαυτό της από το να «ορμάει» σε κάθε τι παχυντικό υπάρχει στην κουζίνα στη μέση της νύχτας. Η συγκεκριμένη διαταραχή στον ύπνο εμφανίστηκε στην Anna, όταν ήταν περίπου 22χρονών και μέχρι σήμερα η βραδινή της «συνήθεια» την έκανε να πάρει συνολικά 60 κιλά! Το απίστευτο είναι ότι, όταν ξυπνάει το πρωί στο κρεβάτι της, η 42χρονη δε θυμάται τίποτα από το βραδινό.

Παράλυση ύπνου

Χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του ατόμου να κινηθεί στο μεταβατικό στάδιο ύπνου-ξύπνιου. Περίπου 40-50% των ατόμων χωρίς προβλήματα ύπνου αναφέρουν ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν τουλάχιστον ένα τέτοιο επεισόδιο.

Υπάρχει περίπτωση το φαινόμενο αυτό να συνοδεύεται και από παραισθήσεις και έτσι να δημιουργείται μια αρκετά τρομακτική εμπειρία του να βλέπει ή να ακούει κανείς ασυνήθιστα πράγματα και να μην μπορεί να κινηθεί.

Συνήθως, η εμπειρία αυτή διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά και τερματίζεται από μόνη της.