Επικοινωνία με ανθρώπους με εγκεφαλική βλάβη

Ίχνη συνείδησης κατέγραψαν ερευνητές


ΥΓΕΙΑ
15:31
10/11/2011
Επικοινωνία με ανθρώπους με εγκεφαλική βλάβη
1
loading

Μία νέα τεχνική επικοινωνίας με ανθρώπους που λόγω εγκεφαλικής βλάβης δεν έχουν επαφή με το περιβάλλον τους, κατάφερε να αναπτύξει μια ομάδα Βρετανών, Καναδών και Βέλγων επιστημόνων. Τα πειράματα έγιναν με 16 ασθενείς στο νοσοκομείο Άντενμπρουκ του Κέμπριτζ
και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λιέγης στο Βέλγιο.

Οι ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των ασθενών και να ανιχνεύσουν ίχνη συνείδησης σε μερικούς από αυτούς, δίνοντας κάποιες ελπίδες για τη δυνατότητα μιας αλληλεπίδρασης μαζί τους στο μέλλον. Μέχρι πρόσφατα ήταν ουσιαστικά αδύνατο να ξέρουν οι γιατροί αν ένας άνθρωπος εγκεφαλικά νεκρός έχει την παραμικρή επίγνωση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές όταν κάποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός  δεν είναι σε κώμα, αλλά βρίσκεται σε πλήρη παράλυση και δεν δείχνει ότι έχει καμία επίγνωση του εαυτού του ή του περιβάλλοντός του.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς να φανταστούν ότι κουνάνε τα δάχτυλά τους ή ότι σφίγγουν τη γροθιά τους. Οι μετρήσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι τρεις από αυτούς, ηλικίας 20 έως 45 ετών, ήσαν σε θέση να καταλάβουν και να ακολουθήσουν τις εντολές των επιστημόνων, ένας μάλιστα το έκανε πάνω από 100 φορές, δείχνοντας ότι έχει σαφώς συνείδηση του περιβάλλοντος.

Η ανταπόκριση των ασθενών βεβαιώθηκε, επειδή οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται είτε όταν κανείς κάνει μία πραγματική κίνηση, είτε όταν απλώς την φαντάζεται.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ineth

    Φανταστείτε να είστε φυλακισμένοι με πλήρη ή μερική αυτογνωσία σε ένα κατεστραμμένο σωμα και να παρακαλάτε για δεκαετίες να πεθάνετε επειδή κάποιοι δεν έχουν την ενόραση να δώσουν το δικαίομα στους συγγενείς σας να δώσουν ένα τέλος στην μιζέρια που \"ζείτε.\"

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει