Αν και το ψάρι θεωρείται μια αρκετά υγιεινή επιλογή, η κατανάλωσή τους πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα από γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθούν παιδιά με παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα με επικεφαλής μια ελληνίδα επιστήμονα.

Οι ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας διατροφής Λήδα Χατζή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία από πολλές χώρες για περίπου 26.200 έγκυες και τα παιδιά τους, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των έξι ετών.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες έτρωγαν πολύ ψάρι, γέννησαν παιδιά με μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους προς ύψος), σε σχέση με όσες έτρωγαν λίγο ψάρι. Επίσης, όσες κατανάλωναν πολλά ψάρια κατά την εγκυμοσύνη, τα παιδιά τους -τα κορίτσια περισσότερο από ό,τι τα αγόρια- αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ψάρια είναι μολυσμένα με τοξικές χημικές ουσίες από το περιβάλλον, οι οποίες μπορεί να διαταράσσουν τον μεταβολισμό των παιδιών, πράγμα όμως που δεν είναι παρά μια υπόθεση προς το παρόν. Επίσης δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα των επιστημόνων για το πόση είναι ιδανική κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ψάρια περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, συνεπώς οι έγκυες δεν πρέπει να τα αποκλείσουν από τη διατροφή τους, απλώς να τα τρώνε με μέτρο.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι Νίκος Στρατάκης, Θεανώ Ρουμελιωτάκη και Μανώλης Κογεβίνας.