Ο ιός Ζίκα έχει φέρει σε απόγνωση εγκύους που φοβούνται τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά που περιμένουν. Στις χώρες όπου η άμβλωση είναι παράνομη, η οργάνωση Women on Web προσφέρθηκε να στείλε σε γυναίκες που διανύουν τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους και ζουν σε περιοχές που σαρώνει ο ιός, χάπια που προκαλούν διακοπή της κύησης.

Στη Βραζιλία ωστόσο, όπου περισσότερα από 4000 βρέφη γεννήθηκαν με μικροκεφαλία, οι γυναίκες δεν θα μπορέσουν να λάβουν τα χάπια αυτά καθώς η κυβέρνηση μπλοκάρει την εισαγωγή τους στη χώρα.

Την ίδια ώρα γυναίκες που σκέφτονται την άμβλωση κινδυνεύουν ακόμα και με φυλάκιση σε χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Νικαράγουα όπου, σύμφωνα με τη Daily Mail, έχουν υπάρξει δεκαετείς ποινές φυλάκισης ακόμα και σε γυναίκες που απέβαλαν στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης τους. Σε έξι άλλες χώρες η άμβλωση επιτρέπεται μόνο εφόσον κρίνεται αναγκαία για τη διάσωση της ζωής της μητέρας.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στις περιοχές όπου εξαπλώνεται ο ιός συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον δύο χρόνια καθώς ο Ζίκα, που πρωτοανακαλύφθηκε στην Ουγκάντα το 1947, συνδέεται με τη γέννηση μωρών με μικρό κρανίο και εγκέφαλο.

Την ίδια ώρα ωστόσο, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι κυβερνήσεις αυτές δεν φαίνονται διατεθειμένες να προσαρμόσουν τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς τους.

«Κάνουν αυτές τις συστάσεις λες και είναι κάτι που αποτελεί πάντα επιλογή της γυναίκας. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι απαραιτήτως στα χέρια της», δηλώνει εκπρόσωπος του Population Council στη Γουατεμάλα.

Αυτός είναι εν μέρει και ο λόγος της ενέργειας της οργάνωσης  Women on Web, να προσφέρουν στις γυναίκες την επιλογή.

Σημειώνεται πως η προσφορά αποστολής χαπιών που προκαλεί άμβλωση απευθύνεται σε γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην 9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους και ύστερα από ιατρική συμβουλή. Εφόσον αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται, η οργάνωση θα στέλνει τα χάπια μέσω ταχυδρομείου, δωρεάν.