Προτού ασχοληθούµε µε οποιαδήποτε µορφή σωµατικής άσκησης θα πρέπει να προχωρήσουµε σε ορισµένα τεστ τα οποία δίνουν µια σαφή εικόνα για τη φυσική µας κατάσταση. Τεστ για τη µέτρηση πρόσληψης οξυγόνου, νευροµυοσκελετικά, τεστ ιδιοδεκτικότητας (ισορροπίας) ή το τεστ Cooper (φυσικής κατάστασης) διενεργούνται εύκολα σε εργοµετρικά εργαστήρια ή από εξειδικευµένους γυµναστές.

Γι’ αυτούς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις χρειάζεται παράλληλα η σύµφωνη γνώµη του γιατρού τους. Το αποτέλεσµα των τεστ θα καθορίσει τελικά το ρυθµό, τον τρόπο, το είδος και την ένταση της άσκησης που θα ακολουθήσουµε. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι κάθε οργανισµός δεν επηρεάζεται µόνο από την ηλικία αλλά και από τη διατροφή, τις συνθήκες εργασίας κ.ά.

Το πρόγραµµα του πρωτάρη

Για τους αρχάριους στη γυµναστική χρειάζεται ένα συνολικό πρόγραµµα τόνωσης του οργανισµού. Αυτό σηµαίνει ότι ακολουθούµε πιστά το δίπτυχο «βάρη και αερόβια άσκηση» γυµνάζοντας παράλληλα το µυοσκελετικό και το καρδιαναπνευστικό µας σύστηµα.

Η αερόβια άσκηση όπως το τρέξιµο, το aerobic, το ποδήλατο πρέπει να έχει και τη µεγαλύτερη διάρκεια. Αν µάλιστα συνδυαστεί µε ένα δεκάλεπτο ασκήσεων µε αντιστάσεις, όπως τα βαράκια ή τα push ups και οι κοιλιακοί, τότε το αποτέλεσµα είναι ολοκληρωµένο.

Το dresscode του γυµναστηρίου
∆ιαγράψτε από το µυαλό σας τις εικόνες µε τις γυναίκες που φοράνε στενά σορτσάκια και χαµηλά ντεκολτέ στα γυµναστήρια ή προτιµήστε τα µόνο αν στόχος σας είναι το φλερτ. Φαρδιά βαµβακερά ρούχα είναι τα πλέον κατάλληλα για γυµναστική, αφού µας παρέχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων και είναι πολύ φιλικά στο δέρµα.

Όσο για τα παπούτσια, εδώ η γυναικεία µας φύση θα χαρεί. Το κατάλληλο παπούτσι για γυµναστική είναι αυτό που έχει µικρό… τακουνάκι. Αυτό φυσικά στα αθλητικά παπούτσια µεταφράζεται σε ύψος 2-3 εκατοστών στη φτέρνα, που δίνει την απαραίτητη κλίση στο σώµα. Αποφύγετε την αερόσολα και προτιµήστε τα δηµοφιλή running shoes, που προστατεύουν σωστά όχι µόνο το πόδι αλλά και τη συνολική στάση του σώµατος.

Η κατάλληλη διατροφή
Το καλύτερο είναι 2-3 ώρες πριν από την άσκηση να έχουµε καταναλώσει υδατάνθρακες (ψωµί, ζυµαρικά, πατάτες), ενώ κατά τη διάρκειά της επιβάλλεται να καταναλώνουµε πολλά υγρά για να αναπληρώνουµε τα µέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται µέσω του ιδρώτα. Μία ώρα περίπου µετά τη γυµναστική µας η λήψη πρωτεΐνης (γάλα, κρέας) βοηθά στη µυϊκή τόνωση.

Πρέπει ή θέλω;

Το οριστικό τέλος αυτής της µάχης πρέπει επιτέλους να γραφτεί. «Πρέπει» και «θέλω» συνδυάζονται, αρκεί να επιλέξεις κάτι που σου αρέσει. Μπορεί να είναι το τένις, το σκι, ο χορός, το τρέξιµο ή οτιδήποτε ταιριάζει στην προσωπικότητά σου. Όσο για τις κατάλληλες ώρες της γυµναστικής, πρόκειται για ένα µύθο ή µια δικαιολογία για… κοπάνα. Γυµναστείτε όποτε εσείς θέλετε και όπως εσείς θέλετε. Το ζητούµενο είναι η δική σας ευχαρίστηση και το αποτέλεσµα που σίγουρα θα ανταµείψει τους κόπους σας.

Μη βουτάτε στα… βαθιά
Ένας οργανισµός που δεν έχει γυµναστεί ποτέ χρειάζεται το δικό του χρόνο προσαρµογής. Καλό είναι να ξεκινήσουµε µε πιο χαλαρές ασκήσεις για λίγη ώρα αυξάνοντας σταδιακά τη δυσκολία, το χρόνο που αφιερώνουµε και τη συχνότητα του προγράµµατος.
Το «πώς» θα µας το δείξει το ίδιο µας το σώµα.

Χρήσιµα Tips

• Αν όλη την ηµέρα ισορροπείτε σε 10ποντες γόβες, µια απλή εντριβή 30΄΄ στη γάµπα θα… ξεκλειδώσει τους µυς σας και θα είστε έτοιµη για γυµναστική.
• Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία, ο οργανισµός µας αποδίδει καλύτερα το απόγευµα. ∆εν είναι τυχαίο ότι οι τελικοί αγώνες στους Ολυµπιακούς γίνονται τις απογευµατινές ώρες.

Πηγή: myworld.gr