Ένα ταξίδι με αεροπλάνο είναι άνετο, ευχάριστο, γρήγορο (καλά εξαρτάται από τον προορισμό), πολλές φορές αρκετά οικονομικό… είναι όμως ακόμη και αρκετά άβολο για τον οργανισμό. Γιατί;

Η απάντηση είναι ότι ένα αεροπορικό ταξίδι φαίνεται να διαταράσσει τις ισορροπίες του οργανισμού μας με ποικίλους τρόπους. Τα πρώτα όργανα που επηρεάζονται από τις αλλαγές στην πίεση του αέρα είναι τα αφτιά μας, τα οποία βουλώνουν και ξεβουλώνουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το παρατεταμένο βούλωμα ωστόσο είναι πιθανόν να προκαλέσει οξύ πόνο, κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Ζητήστε από το πλήρωμα να σας φέρει δύο ποτήρια και δύο πετσέτες. Αφού μουλιάσετε τις πετσέτες σε ζεστό νερό, τοποθετήστε τις μέσα στα ποτήρια και στη συνέχεια ακουμπήστε τα πάνω από τα αφτιά σας για μερικά λεπτά. Η θερμότητα θα προκαλέσει ένα πολύ μικρό κενό πίεσης, το οποίο θα ξεβουλώσει τα αφτιά σας και θα σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Για αυτούς που ζαλίζονται κατά τη διάρκεια της πτήσης ειδικοί συνιστούν να σταματήστε να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο και νακαθίσετε στο κέντρο του αεροσκάφους, ώστε να μην έχετε έντονη την αίσθηση της κίνησης.
Ακόμη ένα πρόβλημα που συναντάται συχνά κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού είναι η αφυδάτωση και η ξηροφθαλμία. Για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ενός ποτηριού νερό ανά εικοσάλεπτο, ενώ η ξηρότητα στα μάτια αντιμετωπίζεται με τη χρήση φυσικών δακρύων που μπορεί να προμηθευτεί κανείς από το φαρμακείο.

Όσο για το τζετ λαγκ, όπως ονομάζεται το φαινόμενο της διατάραξης του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού, ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή του είναι η ηλιοθεραπεία. Η έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον μία ώρα το συντομότερο δυνατόν μετά την προσγείωση βοηθά τον οργανισμό να καταλάβει ότι είναι μέρα και να συντονίσει το εσωτερικό του ρολόι με τη ζώνη ώρας του τόπου προορισμού του. Ακόμα, ιταλική έρευνα έδειξε ότι ένα απόσταγμα από το φλοιό πεύκου καταφέρνει να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του τζετ λαγκ.