Επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσα άτομα βιώνουν το σύνδρομο FOMO, τότε είναι πιο πιθανό να απιστήσουν σε μια σχέση και να συνάψουν βραχυχρόνιους δεσμούς, ώστε να βιώσουν παραπάνω εμπειρίες.

Το FOMO προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Fear Of Missing Out που σημαίνει «ο φόβος της αδράνειας», δηλαδή δημιουργείται άγχος, με το σκεπτικό πως θα συμβεί κάτι συναρπαστικό και ενδιαφέρον, αλλά το άτομο δεν θα το βιώσει. Έτσι, εντείνονται τα αρνητικά συναισθήματα και συνήθως ο πάσχων είτε μένει αδρανής, γιατί δεν αποφασίζει τι θα κάνει, είτε πράττει παρορμητικά και χωρίς λογική συνέπεια.

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν 327 ετεροφυλόφιλους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 19-60 ετών και σύμφωνα με τη New York Post κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο σχετίζεται και με το σεξ.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που βιώνουν έντονα FOMO παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να απιστήσουν σε μια σοβαρή σχέση και να συνάψουν σύντομους ερωτικούς δεσμούς για να βιώσουν περισσότερες εμπειρίες.

«Οι ενήλικες που βιώνουν έντονα FOMO εμφανίζουν ιδιότητες που αντιστοιχούν σε βραχυπρόθεσμες τάσεις ζευγαρώματος… όπως μεγαλύτερη ανάληψη σεξουαλικών κινδύνων, διαπροσωπικό ανταγωνισμό και ασυδοσία», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλά ποσοστά FOMO, τείνουν να συγκρούονται συχνότερα με άτομα του ίδιου φύλου, ώστε να κυριαρχήσουν στο χώρο που συνυπάρχουν, είτε είναι η εργασία, είτε παρέες κι ούτω καθεξής.

«Το FOMO σχετίζεται με την τάση να αντιμετωπίζεις επιθετικά τα άτομα του ίδιου φύλου για κοινωνικούς και αναπαραγωγικούς πόρους. Μπορεί να ανταγωνίζεστε για τις ικανότητες, την εξυπνάδα ή την εμφάνιση», ανέφεραν οι ειδικοί.