Οι γιατροί κρούουν πάντα τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και της παχυσαρκίας, αλλά φαίνεται ότι το ενοίκιο είναι πιο βλαβερό, γιατί επηρεάζει άμεσα την ζωή του ανθρώπου, ειδικά σε ό,τι αφορά το γήρας.

Το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ έκαναν μια μελέτη, στην οποία διαπίστωσαν οι ενέργειες με άμεσες επιπτώσεις στην ζωή, είναι πιο επικίνδυνες από όσες προκαλούν φθορές στο σώμα.

Έτσι, όσοι καλούνται να δώσουν ενοίκιο γερνάνε πιο γρήγορα από τους ανέργους (ρυθμός γήρατος 1,4 εβδομάδες τον χρόνο), τους καπνιστές (περίπου 1,1 εβδομάδες τον χρόνο) και τους παχύσαρκους (1 εβδομάδα τον χρόνο).

Γυναίκα υπολογίζει τους λογαριασμούς

Σύμφωνα με την New York Post, η καθηγήτρια έρευνας για τη στέγαση στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Έμα Μπέικερ, είπε χαρακτηριστικά ότι η ενοικίαση προσθέτει «περίπου δυόμισι εβδομάδες γήρανσης» ετησίως στο βιολογικό ρολόι ενός ατόμου, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν τα σπίτια τους.

Αυτό συμβαίνει, γιατί το άγχος, το στρες, οι προσπάθειες που κάνει κάποιος για να βγάλει χρήματα και η μείωση βιολογικών αναγκών για να βγει ο μήνας, επηρεάζουν πιο γρήγορα το σώμα.

Παραδείγματος χάριν, αν κάποιος τρώει περισσότερο fast food, γιατί δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει λόγω εργασίας που έχει ανάγκη για να βγει το ενοίκιο, βλάπτει περισσότερο τον εαυτό του από κάποιον που καταναλώνει συνέχεια έτοιμο φαγητό για ευχαρίστηση. Ο πρώτος καταπονεί το σώμα του και το φρέθει με λάθος συστατικά, ενώ ο δεύτερος κάνει μόνο το τελευταίο.