Δεν έχει τέλος μέχρι στιγμής το χρονικό των υποχρεωτικών μετατάξεων χιλιάδων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε αναφέρει ότι θα συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου, της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, παρόλα αυτά αν και έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 20 μέρες από την εν λόγω ανακοίνωση η επιτροπή δεν έχει συσταθεί παρά το γεγονός ότι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών έχουν ορίσει τους εκπροσώπους τους.

Η καθυστέρηση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί τροχοπέδη και για την ανακοίνωση των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών που σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 50/96 τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια, στα οποία διαβιβάζονται οι αιτήσεις για μετάθεση συνεδριάζουν μέχρι 31 Μαρτίου και αφού λάβουν υπόψη τις κενές οργανικές θέσεις, τις μονάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις διατάξεις … και τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων αποφασίζουν για τη μετάθεση των εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με την εξής σειρά:

α) μεταθέσεις στις ΣΜΕΑ, σύμφωνα με το άρθρο 11 αυτού του Π.Δ.
β) μεταθέσεις στα πειραματικά σχολεία, σύμφωνα με το άρθρο 9 αυτού του Π.Δ.
γ) μεταθέσεις ειδικών κατηγοριών, σύμφωνα με το άρθρο 14 αυτού του Π.Δ.
δ) μεταθέσεις από μία περιοχή σε άλλη περιοχή μετάθεσης.
ε) αμοιβαίες μεταθέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 10 αυτού του Π.Δ.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αναμένεται να συναντηθούν εντός των ημερών προκειμένου να καταθέσουν μια κοινή πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας γεγονός που προκύπτει και από τα όσα είπε στο newsbeast.gr ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ. Ο κ. Δεμερδεσλής δήλωσε ότι η απόφαση της ΟΛΜΕ είναι να συναντηθεί με τη ΔΟΕ για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Αθανάσιο Κικινή ο οποίος ανέφερε ότι στη ΔΟΕ περιμένουν να ενημερωθούν για το πότε θα λειτουργήσει η επιτροπή ώστε να συναντηθούν με την ΟΛΜΕ και να γίνει ο απαιτούμενος συντονισμός τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία της επιτροπής.

Παράλληλα μας ενημέρωσε ότι εντός των ημερών η ΔΟΕ θα επανέλθει με κείμενό της τοποθετούμενη και στο θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας δήλωσε στη διάρκεια συνάντησης με επιστημονικές ενώσεις εκπαιδευτικών ότι θα συσταθεί άμεσα επιτροπή επεξεργασίας του θέματος αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτά ειπώθηκαν πριν δυο εβδομάδες (10 Μαρτίου) και φαίνεται ότι το άμεσα είναι έννοια σχετική αφού όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΔΟΕ δεν υπάρχει ενημέρωση για τη σύσταση της επιτροπής.

Θυμίζουμε ότι η ΔΟΕ σε ανακοίνωση της για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε αναφέρει ότι η σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους της Δ.Ο.Ε., της Ο.Λ.Μ.Ε. και του Υπουργείου η οποία θα εξετάσει το ζήτημα εντός 15ημέρου (όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, το οποίο όμως σχεδόν έχει περάσει χωρίς καν να υπάρξει σύγκλιση της επιτροπής) απέχει κατά πολύ τόσο από τις θέσεις της Δ.Ο.Ε. όσο και από τις προεκλογικές δηλώσεις και ενέργειες (κατάθεση σχετικών επερωτήσεων στη Βουλή) της σημερινής κυβέρνησης. Η άρνηση μάλιστα να δηλώσει το Υπουργείο, ότι η πρόταση της επιτροπής θα δεσμεύει την πολιτική ηγεσία, δημιουργεί πλήθος αρνητικών σκέψεων και ερωτημάτων.

Καλόγηρος Βασίλειος