Καθηγητές που ήταν εκτός τάξης για πολλά χρόνια, κάποιοι εξ αυτών λόγω προβλημάτων, έχουν κληθεί να διδάξουν γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προσλάβει αναπληρωτές. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο newsbeast.gr από τον κ. Καραμούζη Δικηγόρο και Πρoέδρου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου της Πάτρας.

Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες με τον εκπαιδευτικό στην Πάτρα που έκοψε τις φλέβες του γιατί οι μαθητές δεν τον άκουγαν. Ο εν λόγω καθηγητής δίδασκε για πρώτη φορά σε κεντρικό λύκειο της πόλης στο οποίο είχε τοποθετηθεί λόγω πειθαρχικού παραπτώματος το προηγούμενο σχολικό έτος.

Ο κ. Καραμούζης μας ανέφερε ότι στην Αχαΐα το 98% των εκπαιδευτικών βρίσκεται στις τάξεις όμως αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος καθώς έχουν επιστρέψει και εκπαιδευτικοί που βρίσκονταν για χρόνια εκτός τάξης λόγω προβλημάτων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να σταθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές καθώς και τη μαθησιακή διαδικασία.

«Πριν λίγες μέρες καταφέραμε να απομακρύνουμε από την τάξη εκπαιδευτικό που δεν μπορούσε να σταθεί σε αυτήν καθώς φέτος του δόθηκε για πρώτη φορά πλήρες ωράριο» δήλωσε ο δικηγόρος κ. Καραμούζης γεγονός που αποδεικνύει ότι η επιστροφή των εκπαιδευτικών που ήταν για πολλά χρονιά εκτός αιθουσών δεν αποτελεί πανάκια για την αντιμετώπιση των κενών. «Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί στις λίστες αναπληρωτών και όμως το Υπουργείο δεν προχωρά σε προσλήψεις» υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.

Άλλωστε η «ρίζα» του προβλήματος δεν είναι άλλη από την έλλειψη πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών και τα πολυάριθμα κενά που έχουν οδηγήσει το Υπουργείο στην αναζήτηση λύσεων. Ήδη ο Υπουργός Παιδείας μέσα από τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει μόνο τις άδειες που οφείλονται σε σοβαρούς λόγους υγείας ενώ θα καλέσει εκπαιδευτικούς που έχουν αποσπαστεί να δηλώσουν εάν επιθυμούν να διδάξουν σε σχολεία της περιοχής τους.

Από την άλλη τα 3500 κενά κατά τους αιρετούς και τα 2500 κατά το Υπουργείο δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο είναι το τρίτο μέτρο για την κάλυψη των κενών που ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Λοβέρδος.

Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η αξιοποίηση των χρημάτων από τις 600 άδειες άνευ αποδοχών για τις οποίες πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα. Πάντως επιτακτική κρίνεται η ανάγκη εξεύρεσης νέων πιστώσεων γεγονός που μας το έχουν αναφέρει πολλοί αιρετοί.