Μέσα στις επόμενες μέρες ίσως και εντός της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το όλο θέμα που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή ή την προσωρινή αναστολή της «Τράπεζας Θεμάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σε περίπτωση που τελικά δεν εφαρμοστεί ο θεσμός, όπως αναγράφεται στο νόμο 4186/2013, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου. Όσον αφορά τη βαθμολογία της Α τάξης του λυκείου μας αναφέρθηκε ότι θα προσμετρηθεί κανονικά ασχέτως με τον τρόπο που θα λειτουργήσει ο θεσμός της «Τράπεζας Θεμάτων».

Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες ότι ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης διαμορφώνεται από τις επιδόσεις του μαθητή στις τρεις τάξεις του λυκείου. Ο βαθμός προαγωγής των δυο πρώτων τάξεων καθώς και ο βαθμός απόλυσης πολλαπλασιάζονται με συντελεστή που είναι 0,4 για την Α τάξη, 0.7 για τη Β και 0.9 για τη Γ. Το άθροισμα των βαθμών αυτών διαιρείται με το δυο και εξάγεται ο Β.Π.Α

Αναπροσαρμογή Β.Π.Α

Ο Βαθμός προαγωγής και απόλυσης αναπροσαρμόζεται αν είναι μεγαλύτερος ή της μίας μονάδας από το Μ.Ο των 4 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ή αν είναι μικρότερος. Αν είναι μεγαλύτερος από 1 μονάδα αναπροσαρμόζεται ώστε να απέχει 1 μονάδα από το Μ.Ο των 4 μαθημάτων (πχ αν μέσος όρος 4 μαθημάτων είναι 15 και ο ΒΠΑ είναι 17 θα διαμορφωθεί στο 16). Αν αντιθέτως είναι μεγαλύτερος μέχρι 1 μονάδα δεν αναπροσαρμόζεται. Σε περίπτωση που ο ΒΠΑ είναι μικρότερος αναπροσαρμόζεται προς τα επάνω μέχρι 1 μονάδα και όχι περισσότερο από το Μ.Ο των 4 μαθημάτων. Δηλαδή αν ο Μ.Ο των 4 μαθημάτων είναι 15 και ο ΒΠΑ είναι 13 αναπροσαρμόζεται κατά μια μονάδα και το 13 γίνεται 14. Αν ο ΒΠΑ είναι 14.5 και ο Μ.Ο των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων είναι 15 τότε το 14.5 αναπροσαρμόζεται και γίνεται 15 όσο και ο Μ.Ο των πανελλαδικών μαθημάτων.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος