Τις τελευταίες ημέρες, προσπαθώντας να παταχθούν οι παραβάσεις που γίνονται από τους οδηγούς στις λεωφορειολωρίδες, ανακοινώθηκε πως σε μεγάλες λεωφόρους της Αθήνας θα τοποθετηθούν εκ νέου 12 ψηφιακές κάμερες για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, οι λεωφορειολωρίδες που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους έχουν, πρακτικά, καταργηθεί, καθώς πάνω τους, έχουν καταλήξει μόνιμα να υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Το Newsbeast έκανε  ένα επιτόπου φωτορεπορτάζ, όπου διαπιστώθηκε πως οι καταγγελίες των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ ισχύουν. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει οι οδηγοί των λεωφορείων, οι οδοί Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη, παρότι έχουν λεωφορειολωρίδες και σχετική σήμανση, στην πράξη αυτές δεν γίνονται σεβαστές από όσους αποφασίζουν να επισκεφθούν το κέντρο της Αθήνας με το αυτοκίνητό τους, όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ του Newsbeast.

Το ρεπορτάζ έδειξε ότι στις δύο αυτές κεντρικές οδούς, την Ιπποκράτους και τη Χαριλάου Τρικούπη, σχεδόν σε όλο το μήκος τους, αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα και στις δύο άκρες του δρόμου. Στη μία λωρίδα επιτρέπεται η στάθμευση επί πληρωμή, ενώ η δεξιά λωρίδα υποτίθεται πως είναι λεωφορειολωρίδα. Όμως, στη λεωφορειολωρίδα έχει γίνει κατάληψη από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα.

Έτσι, έχει μείνει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας, στο κέντρο του δρόμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που περνάει ένα λεωφορείο, τα ΙΧ να συνωστίζονται πίσω από αυτό, καθώς δεν υπάρχει χώρος για ασφαλή προσπέραση.

Προς το παρόν, δεν προβλέπεται να τοποθετηθεί καμία νέα κάμερα σε αυτές τις δύο οδούς. Είναι γεγονός πως, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και να αποκατασταθεί η λειτουργία της λεωφορειολωρίδας, θα χρειαστεί η συνδρομή της Τροχαίας.

Η κατάσταση αυτή, όχι μόνο δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά, οι λεωφορειολωρίδες στις οδούς Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη, δεν λειτούργησαν ποτέ.

Ωστόσο, το πρόβλημα επιδεινώνεται και από την έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και από την επιλογή πολλών οδηγών να κατέβουν στο κέντρο με το αυτοκίνητό τους και να μην χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως λεωφορεία και μετρό. 

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbeast από τις οδούς Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη: