Μια σειρά από γνώσεις διάσπαρτες στην οικονομική θεωρία, αλλά και όσα γνωρίζει από την καθημερινότητα σε τρέχοντα οικονομικά ζητήματα (όπως ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική μιας χώρας) χρειάστηκε να επιστρατεύσει ο 17χρονος μαθητής της Β΄ Λυκείου, Αναστάσης Βασιλειάδης, για να απαντήσει στο ερώτημα, ποιες θα ήταν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και γιατί θα καταγραφόταν υποτίμηση του νομίσματος.

Χάρη σε αυτήν αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες απαντήσεις που έδωσε στον τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού της Οικονομικής Ολυμπιάδας, ο ίδιος κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 3007 παιδιά από 168 σχολεία της χώρας και τον Σεπτέμβριο θα μεταβεί στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας για τη διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα.

«Για να απαντηθούν τέτοιου είδους ερωτήσεις απαιτείται ένας συνδυασμός πληροφοριών της οικονομικής θεωρίας και της πραγματικής γνώσης από πραγματικά γεγονότα. Ζητήματα που πρέπει κανείς να συνεκτιμήσει σχετίζονται με το δημόσιο χρέος, τη ροή χρημάτων στην οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και πολλούς ακόμη οικονομικούς δείκτες, ενώ απαιτείται κριτική σκέψη και μια καλή γνώση των οικονομικών επιπτώσεων. Γενικά στα οικονομικά οποιαδήποτε κίνηση φέρνει μια αντικίνηση και ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί την αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στο status quo» επισημαίνει ο ίδιος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στην Οικονομική Ολυμπιάδα, τονίζει ότι περιλαμβάνει μια ευρεία γνώση οικονομικών μικροοικονομίας, μακροοικονομίας και διεθνούς οικονομίας, ενώ παράλληλα εξετάζει την κριτική σκέψη και τι θα μπορούσε να συμβεί σε πραγματικές συνθήκες. Μιλώντας για τον εαυτό του, σημειώνει πως το προσωπικό του ενδιαφέρον του για την οικονομία προέκυψε από το γενικότερο ενδιαφέρον του για τις κοινωνικές επιστήμες, τα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις και προσθέτει: «Θυμάμαι ότι από μικρός παρακολουθούσα την συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα είδα πώς η πανδημία είχε επίδραση στην οικονομία και στην καθημερινότητα. Όλο αυτό μου δημιούργησε μια αγάπη για το αντικείμενο, ένα ενδιαφέρον για να εξερευνήσω παραπάνω το θέμα και όσο πιο πολύ ασχολούμαι με τα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις, τόσο το ενδιαφέρον μεγαλώνει. Σίγουρα επιθυμώ να σπουδάσω στον χώρο αυτό, αλλά αφήνω τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ώστε να εξειδικεύσω στο μέλλον καθώς ο άνθρωπος θα πρέπει να έχει μια πολύπλευρη εκπαίδευση με γνώσεις από πολλούς τομείς».

Όταν ρωτάται για το μυστικό της επιτυχίας του ο Αναστάσης Βασιλειάδης απαντά: «θέλει τρέλα, όνειρα, αγάπη γι΄ αυτό που κάνει ο καθένας. Χρειάζεται να μπορεί να δοκιμάζει πράγματα που θα τον βγάλουν από τη ζώνη ασφάλειάς του και θα έχει αποτέλεσμα σε προσωπικό επίπεδο».

Ο Αναστάσης είναι υπότροφος και οικότροφος στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ανατόλια από την Αλεξανδρούπολη. Ο τελικός του διαγωνισμού έγινε στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου του Ψυχικού.