Θλίψη προκάλεσε σε όλη την επιστημονική κοινότητα ο θάνατος του αστροφυσικού και επίτιμου διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου.

Ο καθηγητής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών νικημένος από τον καρκίνο.

Ο καθηγητής είχε μιλήσει για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο Πρώτο Πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2021.

Είχε πει μάλιστα πως δεν το ανακοίνωσε για να μην τον λυπηθεί κανείς

«Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία» είπε.

«Δεν το ανακοίνωσα για να με λυπηθεί κανείς -εδώ δεν λυπάμαι εγώ τον εαυτό μου- αλλά βοηθήθηκε κόσμος. Δεν ξέρω που είναι ο φόβος», είπε, σημειώνοντας ότι ακολούθησε τις πιεστικές παροτρύνσεις δυο φίλων του γιατρών, οι οποίοι του ζήτησαν να δημοσιοποιήσει την περιπέτειά του, προκειμένου -επειδή είναι γνωστός- να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

«Εχω πάρει μηνύματα από ανθρώπους από όλη Ελλάδα που έχουν βοηθηθεί. Οπότε για αυτό και μόνο άξιζε», ενώ καταλήγοντας είχει πει χαρακτηριστικά: «Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Όταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής, το πολύ. Ο γιατρός μου είπε αν δεν κάνω τίποτα θα ζήσω 6 μήνες, και αν κάνω αυτά που πρέπει θα ζήσω παραπάνω. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του πλανηταρίου το 2023»