Δυο μήνες μετά την τελευταία ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη όσον αφορά στον covid 19, δυο γνώριμες μορφές, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έκαναν την εμφάνισή τους και πάλι για μια έκτακτη ενημέρωση των πολιτών.

Αφορμή ήταν το γεγονός ότι προκλήθηκε ένα μικρό αλαλούμ με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους ενήλικους από 30 ετών και άνω.

Το άνοιγμα συνοδεύτηκε από πολυφωνία ειδικών και μη για το αν είναι αναγκαία η 4η δόση με την μορφή που έχει σήμερα το εμβόλιο.

Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο να δοθούν διευκρινίσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν σκιές στην απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Από τη χθεσινή ενημέρωση δυο πράγματα αξίζει να κρατήσει κανείς. Το πρώτο είναι γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει η 4η δόση για το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού.

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, στην επιτροπή σήμανε συναγερμός γιατί στην φάση που βρισκόμαστε τώρα με την μεταδοτικότητα και την ανοσοδιαφυγή να έχουν αυξηθεί, δηλαδή, με τον ιό να ξεφεύγει από τα αντισώματα που παράγονται από τη νόσηση ή και από τον εμβολιασμό, παρατηρήθηκε διεθνώς ένας αυξημένος αριθμός μολύνσεων.

Έτσι, στις 27 Ιουνίου έγινε σύγκλιση της Εθνικής Επιτροπής η οποία επανέλαβε από την μια την σύσταση της για την 4η δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και επιπλέον άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Για τους υπόλοιπους, δηλαδή τις ηλικιακές ομάδες από 30 έως 59 ετών, η Επιτροπή εισηγήθηκε να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα με την δεύτερη αναμνηστική δόση εφόσον το επιλέξουν και μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Περιμένοντας το σούπερ εμβόλιο

Το δεύτερο που αξίζει να κρατήσει κανείς, είναι πως πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο νέας γενιάς που θα προστατεύει από όλες τις μεταλλάξεις. Κι αυτό, γιατί τα εμβόλια νέας γενιάς είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και ακόμα δεν έχει καν αποφασιστεί αν είναι κατάλληλα και ακόμα περισσότερο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες.

Με απλά λόγια, τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τη Pfizer και την Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε ήδη αλλά μέχρι να είναι έτοιμα θα περιμένουμε πολύ. Και θα είναι λάθος αν κάποιος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να πιστεύει ότι μπορεί να περιμένει το πανεμβόλιο αφήνοντας εκτεθειμένο τον εαυτό του και την ίδια του τη ζωή.