Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο πλαίσιο που αφορά την λειτουργία δομών για παιδιά από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού «συγκεκριμένα άρθρα της Υπουργικής Απόφασης και του Νόμου 4921/2022 ουσιαστικά μεθοδεύουν σήμερα το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και άμεσα των Σπιτιών Μόνιμης διαβίωσης, καθώς και άλλων χώρων ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα […]. Η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων επιβάλλει αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Μη Κερδοσκοπικών Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, καθώς και σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ’ ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, χωρίς να περιλαμβάνει τους δημόσιους και εκκλησιαστικούς φορείς».

Σε συνέντευξη Τύπου χθες (17/4) ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Κώστας Γιαννόπουλος ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καλώντας να καταργήσει τον νόμο και να θωρακίσει τον Οργανισμό.

«Ζητάμε από τον κ. Πρωθυπουργό, με τον οποίο έχουμε καλή συνεργασία, να μας συναντήσει επιστρέφοντας από τις Η.Π.Α. Όχι μόνο να καταργηθεί αυτός ο αντισυνταγματικός νόμος, αλλά να θεσμοθετηθεί και να θωρακιστεί “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ως κέντρο αναφοράς για κάθε παιδί που είναι σε ανάγκη ή κίνδυνο, τόσο στην στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς» είπε.

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 για το πλαίσιο, που έχει στόχο την αποιδρυματοποίηση των παιδιών, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε. «Έβαλε νέες προδιαγραφές κτηριακές σε υφιστάμενα κτήρια, που εμείς δεν τα έχουμε αγοράσει, μας τα έχουν κάνει δωρεά. Τα κτήρια δεν τα χτίσαμε, μας τα έδωσαν άνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά (δείτε εδώ όσα είπε στη συνέντευξή του).

Οι αντιδράσεις στο Twitter

Όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις στο Twitter για το ενδεχόμενο λουκέτου σε σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού ήταν πολλές. Μάλιστα ο Οργανισμός κάνει και σχετικό ψήφισμα.