Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών «Κάσσανδρος 2022», στη βάση ρεαλιστικού σεναρίου και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

Η άσκηση έγινε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και αφορούσε το σενάριο της άσκησης προέβλεπε δασική πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία απειλεί τον οικισμό της Φούρκας και προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών του Δημοτικού σχολείου. Επιπρόσθετα, παράλληλες δράσεις αποτέλεσαν η απομάκρυνση ατόμων με αναπηρία από τις οικίες τους, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης του ΕΚΑΒ από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και δύο επεισόδια απεγκλωβισμού ατόμων.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης, ο υπουργός κ. Στυλιανίδης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα την Δήμαρχο Κασσάνδρας για την άρτια οργάνωση και τον εξαιρετικό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, επισημαίνοντας: «Οι ασκήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού σε όλον τον κόσμο είναι από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις. Παρακολουθήσαμε μια άσκηση η οποία, μέσα στις συνθήκες που διεξήχθη, όντως απέδειξε ότι ο συντονισμός επί του πεδίου σε μία δύσκολη κατάσταση, όπως είναι μία πυρκαγιά, είναι απολύτως εφικτός. Οι βασικοί συντελεστές μίας τέτοιας οργανωμένης απομάκρυνσης, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, ο Δήμος με όλες του τις υπηρεσίες, η Περιφέρεια και κυρίως ο επικεφαλής, η Δήμαρχος στην προκειμένη περίπτωση, απεδείχθη, επαναλαμβάνω, ότι μπορούν να δράσουν συντονισμένα και από κοινού. Για να αποφύγουμε ως πρώτιστη προτεραιότητα την απώλεια ανθρώπινης ζωής και για τον περιορισμό των απωλειών περιουσιών».

Σημειώνεται, ότι την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, ο Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και η Δήμαρχος του Δήμου Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την άσκηση: