Συναγερμός έχει σημάνει για τα ιλλιγιώδη ημερήσια κρούσματα με την επιτροπή των ειδικών να συνεδριάζει σήμερα έχοντας μελετήσει διεξοδικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την χαλάρωση των μέτρων. Κατά 41% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιπλέον αύξηση 10%, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαϊδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι το ιικό φορτίο θα συνεχίσει να είναι υψηλό το επόμενο διάστημα, αναμένεται κορύφωση αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια μια αργή αποκλιμάκωση.

Τα στελέχη Όμικρον και Δέλτα

Ο καθηγητής ανέφερε ότι πλέον έχει επικρατήσει κατά 77% το στέλεχος της Όμικρον 2, το οποίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό αλλά προκαλεί ήπια συμπτώματα ακόμα και σε εμβολιασμένους. Για το στέλεχος Δέλτα, τόνισε ότι –ευτυχώς, έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Τέλος ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν μπορεί πια κανείς να υπολογίσει τα πραγματικά κρούσματα στα οποία αντιστοιχεί το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.