Με έντονες χιονοπτώσεις, κυρίως σε περιοχές της Ημαθίας και λιγότερο της Πιερίας, έφτασε στην κεντρική Μακεδονία η κακοκαιρία «Φίλιππος».

Ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης και χιονόνερο -μέχρι στιγμής στα πεδινά- έφερε το νέο κύμα κακοκαιρίας, που έχει κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας, στις 08:40, στη Βέροια το θερμόμετρο έδειχνε -1, στο Πολύκαστρο Κιλκίς 1 βαθμό Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη 3 βαθμούς.

Λόγω των έντονων χιονοπτώσεων, αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288ο χιλιόμετρο) της Εγνατίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, η οποία και θα ισχύει μέχρι την ύφεση των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα ασθενοφόρα, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι, καθώς και τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας. Στο νομό Κιλκίς, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Μ. Λιβαδίων. Στην Πέλλα σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας και από το 95ο έως το 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας. Στην Πιερία, από το 15ο έως το 33ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Για τα οχήματα που κινούνται στο δίκτυο της Χαλκιδικής, αλυσίδες χρειάζονται από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Ποιες σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Βέροιας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Σχολεία Ειδικής Αγωγής), λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Και ο Δήμος Νάουσας ενημερώνει ότι σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, σχολεία ειδικής αγωγής, όπως επίσης παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ), λόγω της χιονόπτωσης.

Κλειστές σήμερα θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα χιόνια δεν αποκλείεται να φθάσουν ακόμη και σε πεδινές περιοχές, τις επόμενες ώρες.

Έντονη χιονόπτωση στο Πήλιο – Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες- Κλειστά σχολεία στο Νότιο Πήλιο

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται στο Πήλιο από τα ξημερώματα, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Από τα πρώτα προάστια του Βόλου και συγκεκριμένα από το ύψος της Άλλης Μεριάς και του Άνω Βόλου, η χιονόπτωση είναι εξαιρετικά έντονη και στα Χάνια μέσα σε μερικές ώρες το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. Όμως όλοι οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, αφού από χθες τη νύχτα επιχειρούν 48 αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου έπεσε στους -5 βαθμούς και επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο χωριό Πουρί, κοντά στην Ζαγορά, η χιονόπτωση είναι τόσο έντονη που δεν υπάρχει ορατότητα μεγαλύτερη από δύο μέτρα.

Ωστόσο επισημαίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ότι όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και σε μεγάλη ένταση και οι οδηγοί θα πρέπει να επιδεικνύουν υπομονή στην προσπάθεια αποχιονισμού των δρόμων.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν λειτούργησαν, αφού τα πάντα είναι καλυμμένα με άφθονο χιόνι από το ύψος του Νεοχωρίου και νοτιότερα.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στην Όθρυ, όπου η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού.

Στον Βόλο επικρατεί τσουχτερό κρύο. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας στις 10 το πρωί ήταν 5 βαθμοί, αλλά η αίσθηση είναι γύρω στο μηδέν εξαιτίας του ανέμου και της έντονης βροχής.

Στις Σποράδες προς το παρόν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση δεν υπάρχουν, αφού η Περιφέρεια Θεσσαλίας μερίμνησε προληπτικά και μεταφέρθηκαν γεννήτριες από τον ΔΕΔΔΗΕ, για να συνδράμουν αν παρουσιαστεί πρόβλημα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.