Πότε αλλάξατε για τελευταία φορά το μαξιλάρι σας; Εάν η απάντησή είναι «έχει περάσει πολύς καιρός» ή «δε θυμάμαι», διαβάστε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους ένα σωστό μαξιλάρι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και πώς θα διαλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Μια σωστή στάση ύπνου έχει βασική σημασία για να κοιμάστε ήσυχα κάθε βράδυ και για να ξυπνάτε χωρίς πόνο ή  δυσκαμψία Σύμφωνα με μελέτη, εάν ο λαιμός και οι ώμοι σας δεν υποστηρίζονται επαρκώς ή στηρίζονται με ακατάλληλη γωνία, μπορεί να προκύψει καταπόνηση στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη, που θα προκαλέσει δυσφορία και αϋπνία.

Έχοντας υπ’ όψη σας ότι κάθε άνθρωπος περνά το ένα τρίτο της ζωής του κοιμώμενος, δείτε στη συνέχεια τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να πάρετε υπ’ όψη σας κατά την επιλογή ενός σωστού μαξιλαριού που θα καλύπτει τις δικές σας ανάγκες.

Πότε είναι η ώρα να αντικαταστήσετε το μαξιλάρι σας;

Σε γενικές γραμμές, τα μαξιλάρια ύπνου πρέπει να αντικαθίστανται μετά από 18 μήνες. Τα μαξιλάρια με αφρό μνήμης (memory foam) διαρκούν συνήθως περισσότερο, έως και τρία χρόνια. Επίσης, τα μαξιλάρια από φυσικό υλικό διαρκούν περισσότερο από τα συνθετικά μαξιλάρια. Εάν χρησιμοποιείτε μαξιλάρι για πάνω από πέντε χρόνια, είναι δεδομένο ότι δε λαμβάνετε την υποστήριξη που χρειάζεστε – και δεν κοιμάστε όσο πιο άνετα θα μπορούσατε.

Μπορεί να σας φαίνεται μικρό αυτό το διάστημα, αλλά σκεφτείτε ότι χρησιμοποιείτε το μαξιλάρι σας περίπου 7-8 ώρες τη νύχτα – δηλαδή περισσότερες από 2.500 ώρες το χρόνο!

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε καινούρια μαξιλάρια

Αν κρίνετε ότι έχει φτάσει η ώρα για να ανανεώσετε τα μαξιλάρια σας και την ποιότητα του ύπνου σας, δείτε κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας κατά την επιλογή σας.

Υλικό γεμίσματος

Διάφορα υλικά χρησιμοποιούνται για το γέμισμα των μαξιλαριών, καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα.

Πούπουλα Ελαφριά και απαλά μαξιλάρια, με σχήμα που αλλάζει εύκολα, ιδανικά για όσους δεν έχουν σταθερή θέση ύπνου.

Συνθετικό πούπουλο και πολυεστέρας Τα συνθετικά πουπουλένια μαξιλάρια είναι λιγότερο ακριβά από το φυσικό, υποαλλεργικό πούπουλο—και πρέπει να αντικαθίστανται πιο συχνά. Τα μαξιλάρια από πολυεστέρα είναι μια σχετικά φθηνή επιλογή με θετικές ιδιότητες, όμως συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση πιο συχνά από άλλους τύπους μαξιλαριών.

Μαλλί Τα μαξιλάρια με γέμισμα μαλλί είναι υποαλλεργικά και ανθεκτικά στη μούχλα και τα ακάρεα, απομακρύνουν την υγρασία από το κεφάλι και το λαιμό και μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του ύπνου, κρατώντας σας ζεστούς τον χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι.

Βαμβάκι Παρόμοια με το μαλλί από πολλές απόψεις, τα βαμβακερά μαξιλάρια είναι επίσης υποαλλεργικά και ανθεκτικά στα ακάρεα και τη μούχλα. Είναι μια έξυπνη επιλογή για άτομα με αλλεργίες και ευαισθησίες σε χημικά.

Λατέξ Τα μαξιλάρια από λατέξ είναι πιο σφιχτά από τα πουπουλένια και κρατούν το σχήμα τους. Τα μαξιλάρια με περίγραμμα που παρέχουν επιπλέον στήριξη στο κεφάλι και το λαιμό ή περιορίζουν την κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι κατασκευασμένα από λάτεξ.

Αφρός μνήμης Αυτά τα μαξιλάρια έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Ανταποκρινόμενος στο βάρος και τη θερμότητα του σώματος, ο αφρός μνήμης μαλακώνει και σχηματίζει περίγραμμα στις γραμμές του κεφαλιού, του λαιμού και των ώμων. Επίσης κατανέμει το βάρος ομοιόμορφα στην επιφάνειά του. Θα βρείτε στο The Mart μια μεγάλη ποικιλία από μαξιλάρια, μεταξύ των οποίων το Visco memory foam σε τιμή προσφοράς στα 17,50 ευρώ.

Μέγεθος

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα μαξιλάρι κανονικού μεγέθους είναι αρκετό. Εάν προτιμάτε ένα μεγαλύτερο μαξιλάρι, βεβαιωθείτε ότι  κοιμάστε με το κεφάλι, τον λαιμό και τους ώμους σας ευθυγραμμισμένα με τη σπονδυλική σας στήλη.

Ύφασμα μαξιλαροθήκης

Προτιμήστε τα φυσικά υφάσματα που αναπνέουν για τις μαξιλαροθήκες. Τα διακοσμητικά μαξιλάρια πρέπει να αφαιρούνται πριν από τον ύπνο.

Δώστε στο μαξιλάρι σας τη σημασία που χρειάζεται! Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του υπνοδωματίου σας, αν το επιλέξετε σωστά μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε πιο άνετες και ξεκούραστες νύχτες.