Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 11 αγνοούμενους ανάμεσα τους και δύο εγκλωβισμένους στο γκαράζ του πλοίου Olympia, η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» για το τι αποτελέσματα θα δώσει η έρευνα που τρέχει για εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων.

Ο ψαράς Νίκος Μπάρδης, ο οποίος συμμετέχει από το πρωί στην επιχείρηση γύρω από το πλοίο που φλέγεται περιγράφει στο Newsbeast τα εξής: «Έφτασα στο σημείο στις 07.45 το πρωί. Ειδοποιήθηκα κατεπειγόντως μαζί με άλλους ντόπιους ψαράδες από το λιμεναρχείο Κέρκυρας να βοηθήσουμε την κατάσταση. Αμέσως βγήκαμε πέντε αλιευτικά ιδιωτών από το βορειοδυτικό λιμάνι της Κέρκυρας. Ριχτήκαμε αμέσως στην επιχείρηση όχι τόσο στο κομμάτι της διάσωσης αλλά στην έρευνα της περιοχής και στον εντοπισμό τυχών αγνοούμενων. Αυτή ήταν η εντολή. Όταν φτάσαμε στο σημείο είχαν ήδη πάρει όλο τον κόσμο από πάνω. Οι επιβαίνοντες είχαν ανέβει στα σκάφη. Οι βάρκες του καραβιού ήταν ήδη άδειες πάνω στη θάλασσα. Εκείνη την ώρα ήμασταν στο σημείο τουλάχιστον 30 σκάφη και ιδιωτών και η φρεγάτα Ύδρα και τα πλωτά από Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα και ιταλικά σκάφη και παραπλέοντα πλοία εμπορικά. Από πάνω μας επιχειρούσαν τέσσερα ελικόπτερα. Η εικόνα ήταν πολύ τρομαχτική.

Το δικό μου σκάφος έφτασε στα 10 μέτρα από το πλοίο που φλεγόταν ολοσχερώς στα πάνω καταστρώματα. Στα κάτω δεν είχε φτάσει ακόμα η φωτιά. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ έντονα αποπνικτική, αλλά ευτυχώς οι καπνοί ανέβαιναν προς τα πάνω και δεν έφταναν τόσο κάτω σε εμάς στη θάλασσα. Επειδή όμως οι εκρήξεις ήταν έντονες και φούντωναν όσο περνούσε η ώρα απομακρυνθήκαμε γρήγορα φοβούμενοι μήπως έπεφταν αντικείμενα και κομμάτια πάνω μας.

Ξέρουμε ότι τώρα προσεγγίζει πυροσβεστικό πλοίο αλλά και πλοίο με πυροσβέστες εντός του. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτό το πλοίο δεν θα βουλιάξει εύκολα. Δεν πάει έτσι εύκολα στον πάτο ένα καράβι.

Να πω εδώ ότι έχει ξανασημειωθεί περιστατικό στην περιοχή μας πριν από κάποια χρόνια, στο ίδιο σημείο, με την ίδια εταιρεία, το πλοίο Norman Atlantic που είχε πιάσει φωτιά βορειοδυτικά της νήσου Ερεικούσας. Τότε ήταν 5 ναυτικά μίλια παραπάνω από το σημείο που σημειώθηκε η σημερινή πυρκαγιά. Τότε ο καιρός ήταν τρομαχτικός, δεν μπορούσαμε να επέμβουμε.

Αυτή την ώρα χτενίζουμε την περιοχή για αγνοούμενους, γιατί έχουμε και εμείς την πληροφορία για 11 αγνοούμενους αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένες. Ευτυχώς ο καιρός είναι καλός και σύμμαχος μας. Είμαστε στα ανοιχτά, πάνω στο σκάφος για έρευνα. Επιχειρούμε 25 περίπου σκάφη, μαζί με εμάς και του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού αλλά και ελικόπτερα».

Να σημειωθεί ότι το πλοίο Norman Atlantic έπλεε στον πορθμό του Οτράντο, στην Αδριατική Θάλασσα, σε δρομολόγιο από την Πάτρα στην Ηγουμενίτσα και την Ανκόνα στις 28 Δεκεμβρίου του 2014. Τότε, μια πυρκαγιά ξέσπασε στο κατάστρωμα των οχημάτων λίγο πριν τις 6:00 τοπική ώρα, μισή ώρα μετά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα, μια ενδιάμεση στάση, όταν βρισκόταν 44 ν. μ. βορειοδυτικά της Κέρκυρας και 33 ν. μ. βορειοδυτικά από τους Οθωνούς. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε και παρά τις προσπάθειες εκκένωσης σημειώθηκαν 11 θάνατοι από τη φωτιά. Στο πλοίο επέβαιναν 483 άτομα, από τα οποία 427 ήταν επιβάτες και 56 μέλη του πληρώματος