Μειώθηκαν οι επιθέσεις κατά μεταναστών το 2014

Αιτία η ποινική αντιμετώπιση ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο


ΕΛΛΑΔΑ
19:26
07/05/2015
Μειώθηκαν οι επιθέσεις κατά μεταναστών το 2014
8
loading

Στοχοποίηση ανθρώπων λόγω της διαφορετικότητάς τους και εξοικείωσης της ελληνικής κοινωνίας με τη βία, διαπιστώνει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή του για το 2014.

Συγχρόνως, διαπιστώνει ότι αν και οι επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των καταγραφών, η έντασή τους παρουσιάζει μείωση λόγω της ποινικής αντιμετώπισης ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2014 το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με θύματα, 81 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 100 θύματα. Τα 46 περιστατικά αφορούσαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής προέλευσης ή χρώματος. Τα 32 περιστατικά αφορούν άτομα ΛΟΑΤKI (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσεξουαλικοί κ.α.), εκ των οποίων σε τρεις περιπτώσεις τα θύματα ήταν αλλοδαποί. Επιπλέον, σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκαν αντισημιτικά περιστατικά με τη βεβήλωση ιερών χώρων και συμβόλων.

Τρεις βασικές, ποιοτικές τάσεις διαπιστώνει στα περιστατικά που καταγράφηκαν το Δίκτυο:

Πρώτον, παρά την ποινική αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των καταγραφών. Αν και η ένταση των επιθέσεων παρουσιάζει μείωση, δεν έχει εκλείψει το μοτίβο της οργανωμένης ρατσιστικής επίθεσης από ομάδες ατόμων και η άσκηση σωματικής βίας.

Δεύτερον, παρατηρείται διάχυση της βίας κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις κατά ομοφυλόφιλων ατόμων και ομόφυλων ζευγαριών, με εμφανή την πρόθεση εξευτελιστικής μεταχείρισης. Επιπλέον, καταγράφηκαν επιθέσεις ιδιαίτερης σκληρότητας στις περιπτώσεις που το θύμα στοχοποιήθηκε λόγω ταυτότητας φύλου.

Τρίτον, η εμπλοκή ένστολων σε περιστατικά ρατσιστικής βίας παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική. Η αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των περιπτώσεων στις οποίες δεν τηρείται η νομιμότητα ενισχύεται από την ανυπαρξία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης των καταγγελιών για την αστυνομική αυθαιρεσία. Κατά συνέπεια, υπονομεύονται σε μεγάλο βαθμό οι προσπάθειες αντιμετώπισης του ρατσιστικού εγκλήματος από την ελληνική Πολιτεία.

Η σύγκριση με το 2013 των περιστατικών που καταγράφηκαν και όσων καταγγέλθηκαν το 2014, δείχνει μια μικρή αύξηση των καταγγελιών από θύματα πρόσφυγες και μετανάστες. Εν προκειμένω, εκτιμάται ότι η αστυνομική και δικαστική διερεύνηση της δράσης των εξτρεμιστικών ομάδων -μέσω των υποθέσεων που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, έχει συμβάλει θετικά στην ενδυνάμωση των θυμάτων. Από τις μαρτυρίες τους γίνεται επίσης αντιληπτό ότι κάθε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και σεβασμού της νομιμότητας από τους αυτόπτες μάρτυρες ενδυναμώνει το θύμα και το βοηθά ώστε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διερεύνηση του περιστατικού.

Το Δίκτυο χαιρέτισε την υιοθέτηση, το προηγούμενο έτος, των νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την προστασία των θυμάτων και των ουσιωδών μαρτύρων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ουσιαστική πρόσβαση -εκτός από την τυπική- των θυμάτων στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Στο ίδιο πνεύμα, υπογραμμίζει η έκθεση, το Δίκτυο θα παρακολουθήσει με προσοχή την πρακτική των αρμόδιων αρχών ως προς την υποχρέωση διερεύνησης του ρατσιστικού κινήτρου, κατόπιν της θέσπισης γενικής επιβαρυντικής περίστασης για τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο (άρθρο 81Α Π.Κ.).

Σε συνέχεια των συμπερασμάτων αυτών, το Δίκτυο καλεί την Πολιτεία όχι μόνο να μην εφησυχάσει, αλλά αντιθέτως να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να περιορίσει την εξάπλωση των εκδηλώσεων βίας με ρατσιστικό κίνητρο. Αυτό προϋποθέτει δέσμη μέτρων που θα στοχεύουν στην προστασία των επιμέρους ομάδων από τις οποίες προέρχονται τα θύματα. Παράλληλα και υπό το πρίσμα της επικαιρότητας ως προς τις αυξημένες προσφυγικές ροές, η Πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει προληπτικά και να στείλει σαφές μήνυμα στην κοινωνία μηδενικής ανοχής της ρατσιστικής βίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Αστρος

  Έρχονται άλλα 3 εκατομμύρια παράτυποι.
  Ετοιμάστε χώρο στη Βουλή, στην Κουμουνδούρου, στο σπίτι του Λαζόπουλου για να χωρέσουνε

 2. avatar Aimilios

  για ατομα ΛΟΑΤΚΙ λεει σχεδον αποκλειστικα και οχι για μεταναστες.
  Ποτε επιτελους θα μιλησουμε για τις επιθεσεις αριστερων μεταναστων εναντιων των πολιτων οι οποιες ειναι χιλιαδες σε αντιθεση με τις 42 κατα των ΛΟΑΤΚΙ;;;;
  Ως ποτε ο ρατσισμος θα κυριαρχει στα ψευδο-αντιρατσιστικα κειμενα;;;;

  1. avatar Nick

   υπάρχουν δύο βασικά σφάλματα στο λόγο σου. οι επιθέσεις γίνονται απο αναρχικούς-οι αναφερθέντες κοιμούνται,και οι επιθέσεις δε γίνονται με κίνητρο την εθνικότητα(έλληνες) αλλα τις κοσμοθεωρίες που οι ξυλοφορτώμενοι κουβαλούν(ναζισμός). ίδια αντιμετώπηση θα είχαν ευρωπαίοι φασίστες,άραβες τζιχαντιστές,διάλεξε

 3. avatar Χρήστος

  Η φωτογραφία είναι από έναν λαθρομετανάστη που τον τραυμάτισαν μέλη-οπαδοί της Χρυσής Αυγής.
  Τι έγινε τελικά ;

 4. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Η μείωση δεν σημαίνει τίποτε. Δεν σταματάμε μέχρι να μηδενίσει. Καταγγέλουμε παντού κάθε περιστατικό που πέφτει στην αντίληψή μας. Προστατεύουμε με κάθε δυνατό τρόπο τα θύματα. Υποστέλλουμε την σημαία των ποντικοαρουραίων ναζί της ΧΑ όπου την πετύχουμε. Δεν συναλλασόμαστε με καθάρματα που έχουν υψωμένη την σημαία τους.

  1. avatar Chuck Norris ©

   Εννοεις να γινει ο κοσμος ρουφίανος και φασίστας ως προς τον "Αδελφο" τον Ελληνα για να σωσει τους τουριστες που έρχονται στην χώρα.
   Για τα καγκελα είστε !

 5. avatar Nick

  αυτό και οι αντιφασιστικές περιπολίες

 6. avatar Chuck Norris ©

  Παιδία εμάς ενοουν τους Ελληνες που μας κατάντησαν μετανάστες στην πατρίδα μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει