Η μεγάλη ανησυχία των γονιών έχει κορυφωθεί δύο μέρες πριν να ανοίξουν τα σχολεία. Η βασική ανησυχία έγκειται στο πόσο γρήγορα και πόσα πολλά κρούσματα θα δώσει η σχολική κοινότητα. Η εικόνα από δυο μεγάλα Παίδων νοσοκομεία της χώρας πάντως, δείχνει πως η κινητικότητα στις νοσήσεις των παιδιών έχει αρχίσει να παίρνει κατακόρυφα την ανιούσα.

Μιλώντας στο Newsbeast, o Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, λέει κατ’ αρχάς πως ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φανεί τι γίνεται στα σχολεία είναι δύο εβδομάδες, τουλάχιστον. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Η πρόβλεψη μου είναι πως δεν θα υπάρξει λόγος για να κλείσουν τα σχολεία. Η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική μεν αλλά υπάρχουν προφυλάξεις στα σχολεία και τα παιδιά έχουν αποδειχθεί εξαιρετικοί παίκτες στην τήρηση των μέτρων. Το παν είναι να μην νοσήσουν πολλά παιδιά μαζί ταυτόχρονα, αλλά να υπάρχει μια ροή στις νοσήσεις. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η επίδραση στο σχολείο αναμένεται να είναι μικρή. Θα πρέπει όμως να τηρηθούν με ευλαβικότητα τα μέτρα όχι μόνο από τα παιδιά αλλά και από τις οικογένειες τους».

Σχολική τάξη με μαθητές

Στην ερώτηση μας αν τα παιδιά που τελικά θα νοσήσουν μπορεί ενδεχομένως να έρθουν αντιμέτωπα με το σύνδρομο του long covid, κάτι που πολλοί γονείς συζητούν αυτή τη στιγμή, ο ίδιος μας λέει πως: «από τα παιδιά που τελικά νοσούν το long covid αφορά ένα ποσοστό της τάξης του 2% με 3%. Να σημειώσουμε ότι πάρα πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικά και περνούν τον κορονοϊό σχεδόν ανεπαίσθητα. Θα ήταν φυσικά καλύτερα να έχουν προλάβει να εμβολιαστούν αλλά δυστυχώς είναι θέμα παραγωγής– διαθέσιμο για τα παιδιά είναι μόνο το εμβόλιο της Pfizer».

Μεγάλη αύξηση προσέλευσης σε ένα από τα δύο μεγάλα Παίδων της Αθήνας

Στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας πάντως, οι γιατροί έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν αυξημένες ροές προσέλευσης θετικών παιδιών. Πηγές του Newsbeast σε ένα από τα δύο μεγάλα Παίδων της Αθήνας μας αναφέρουν ότι από την προηγούμενη Παρασκευή (31/12/2021) οι προσελεύσεις των παιδιών στα ΤΕΠ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. «Μέρα παραμέρα βλέπουμε περίπου 60 με 70 παιδιά θετικά στον κορονοϊό εκεί που βλέπαμε 3 με 7 θετικά» μας λένε και συμπληρώνουν: «Η συντριπτική πλειονότητα τους εμφανίζει πολύ ελαφριά συμπτώματα- πυρετός, υψηλός μεν, φτάνει και στο 39 αλλά διαρκεί μόλις δύο ημέρες, έντονη κεφαλαλαγία και ελαφρύς πόνος στην κοιλιά. Βέβαια, ένας από τους λόγους που προσέρχονται τα παιδιά στα νοσοκομεία σε αυτή τη φάση είναι γιατί είμαστε η μόνη δομή που μπορούμε να τους κάνουμε δωρεάν pcr test, απαραίτητο ως πιστοποιητικό νόσησης και να τα δηλώσουμε στο σύστημα. Αυτό είναι που μας επιβαρύνει: η προσέλευση, όχι οι νοσηλείες. Και για αυτό και αναμένουμε πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας μόλις ανοίξουν τα σχολεία- για να δηλώνουμε τα θετικά παιδιά. Τα μόνα που μας απασχολούν σε αυτή τη φάση από άποψη νοσηλείας είναι τα μωρά, τα οποία νοσηλεύουμε ακόμα και με ελαφρύ πυρετό λόγω ηλικίας».

Παιδί

Σύμφωνα με τις πηγές μας πάντως, αν η αύξηση της προσέλευσης των παιδιών ήταν τόσο μεγάλη μόνο μέσα στις γιορτές, το άνοιγμα των σχολείων θα πολλαπλασιάσει αυτά τα νούμερα. Όπως μας είπαν μάλιστα: «μπορεί τα σχολεία να είναι μια αυτόνομη κοινωνική φούσκα, αλλά τα παιδιά θα πάνε εκεί αφού στις γιορτές έχουν προλάβει να…αναμειχθούν και με τις υπόλοιπες κοινωνικές φούσκες μέσα σε μια κοινότητα που επελαύνει η Όμικρον. Πιστεύουμε ότι αυτή η υψηλή ροή που έχουμε τώρα θα διατηρηθεί για ένα μήνα αλλά μετά θα πέσει κατακόρυφα γιατί η διάρκεια νόσησης αυτή τη φορά είναι πολύ σύντομη. Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά τα πήγαιναν πολύ καλά ακόμα και με την άκρως μολυσματική Δέλτα».

Κατακόρυφη αύξηση νοσήσεων και νοσηλειών και στο νοσοκομείο του Ρίο

Για κατακόρυφη αύξηση στις νοσήσεις αλλά και στις προσελέυσεις των παιδιών που προσέρχονται στα ΤΕΠ, μας μίλησε και ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Όπως μας δίνει ο ίδιος τα στοιχεία: «Μέχρι το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου σε ένα χρόνο είχαμε δει 350 θετικά παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία. Μέσα σε ένα μόλις μήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο είδαμε 140. Μιλάμε για αύξηση της τάξης του 400%. Εκεί που είχαμε 160 εισαγωγές μέσα σε ένα χρόνο, μέσα σε ένα μήνα, τον Δεκέμβριο, μπήκαν 27 παιδιά. Τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου βάλαμε άλλα τρία- διπλάσιες δηλαδή οι νοσηλείες. Τον Δεκέμβριο είδαμε και 140 παιδιά που έφυγαν για το σπίτι τους και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, άρα τελικά νοσηλεύεται το 1/6 των παιδιών που προσέρχονται. Τα περισσότερα παιδιά είναι μικρά, τέσσερα στα πέντε είναι κάτω από δύο ετών. Μιλάμε για ηλικίες νοσηλευομένων όπως 15 μηνών, 2 μηνών μέχρι και 41 ημέρων.

Παιδί εμβολιάζεται για τον κορονοϊό

Πιστεύω ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν με το άνοιγμα των σχολείων αφού τα παιδιά ακολουθούν την κατάσταση στην κοινωνία. Η Όμικρον δεν μηδενίζει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Έχει μεν 60% με 70% λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής στα νοσοκομεία, ένα 35 % όμως μπαίνει τελικά στο νοσοκομείο. Ας πολλαπλασιάσουμε αυτό το νούμερο με τα χιλιάδες κρούσματα και καταλαβαίνουμε τι θα αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία. Τα δε rapid test και self test στην αρχή δεν θα μπορούν να μας δώσουν καλή εικόνα του τι θα συμβαίνει στα παιδιά. Θα πρέπει να «φορτώσει» πολύ το ιικό φορτίο για αν αρχίσουν να δείχνουν αυτά τα τεστ τι συμβαίνει. Τα παιδιά θα νοσούν και τα self test για κάποιο διάστημα θα βγαίνουν αρνητικά. Αυτό που συμβαίνει με το 50+1% δημιουργεί μια κατάσταση ροής όπου νοσούν τα πρώτα παιδιά, επιστρέφουν στο σχολείο και εντωμεταξύ νοσεί μια νέα ομάδα η οποία φεύγει και αυτή με τη σειρά της. Και να σημειώσουμε εδώ ότι στέλνουμε τα μικρά παιδιά στο σχολείο χωρίς να έχουν προλάβει να εμβολιαστούν».

Ο κος Δημητρίου δηλώνει πάντως ανήσυχος ως προς την πίεση που θα δεχτεί το νοσοκομείο όπου εργάζεται. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Το περασμένο διάστημα η μια από τις δύο κλινικές ήταν φουλ από βρογχιολίτιδες και πνευμονίες. Τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα δώσει η γρίπη. Το νοσοκομείο δουλεύει ήδη στα όρια. Συνάδελφοι μου λείπουν με άδειες εγκυμοσύνης ενώ δύο γιατροί βγήκαν θετικοί. Άλλοι δύο να βγουν δεν θα μπορούμε να εφημερεύουμε».