Ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας (3/1) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζοντας πως «είναι πολύ πιθανόν να φτάσουμε τα 80.000 κρούσματα την ημέρα». Παράλληλα ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης υπογράμμισε πως μέσα σε 15 ημέρες το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο για κορύφωση του πανδημικού κύματος στις 19 με 22 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως κατά μέσο όρο. «Μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν μια ημέρα ακόμη και 80.000» εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ μετά την κορύφωση του κύματος πάντως, δεν αναμένεται σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά κάθετη πτώση τους.

«Για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να διατηρηθούν έως τις 30 Ιανουαρίου» επεσήμανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Θετικό τεστ κορονοϊού

Θωμαΐδης: Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού αυτή τη στιγμή

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης από την πλευρά του μιλώντας στην ίδια εκπομπή δήλωσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού αυτή τη στιγμή.

«Το τελευταίο πάντως 15ήμερο, από τις 16 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές» σημείωσε.