Κάποιοι άνθρωποι είναι καλοί στο να καταλαβαίνουν άλλους ανθρώπους όταν λένε ψέματα. Κάποιοι όμως αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς δεν καταλαβαίνουν σχεδόν ποτέ αν κάποιος, με τον οποίο μιλάνε, τους λέει ψέματα.

Ερευνητής-ψυχολόγος ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος έχει συνεργαστεί πολλές φορές με το FBI για τον εντοπισμό κάποιου εγκληματία, λέει ότι υπάρχουν σημάδια που προδίδουν τον ψεύτη. Μάλιστα, τα αναφέρει στο βιβλίο, «Η γλώσσα του σώματος του ψεύτη».

Διαβάστε ποια είναι αυτά τα σημάδια:

– Όταν κάποιος λέει ψέματα, αλλάζει πολύ γρήγορα τη θέση του κεφαλιού του. Οπότε αν μιλάτε με κάποιον, ο οποίος ξαφνικά αλλάζει κατεύθυνση στο κεφάλι του, είναι πολύ πιθανό να σας λέει ψέματα.

– Όταν κάποιος σας λέει ψέματα, συχνά αλλάζει η αναπνοή του, δηλαδή αρχίζει να αναπνέει πιο βαριά.

– Συχνά οι άνθρωποι που λένε ψέματα μένουν ακίνητοι. Το να λέει κανείς ψέματα προκαλεί νευρικότητα, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να συγκαλύψει τη νευρικότητα μένοντας ακίνητος.

– Άνθρωποι που λένε συχνά ψέματα επαναλαμβάνουν τις ίδιες λέξεις και φράσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθούν να πείσουν το συνομιλητή τους, αλλά και τον εαυτό τους. Ο ειδικός επισημαίνει ότι ουσιαστικά προσπαθούν να επικυρώσουν το ψέμα στο μυαλό τους. Η επανάληψη επίσης τους βοηθάει να κερδίσουν χρόνο ώστε να σκεφτούν τι θα πουν στη συνέχεια.

– Όταν ένας άνθρωπος μιλάει για αρκετή ώρα δίνοντας πολλές πληροφορίες, τις οποίες δεν έχετε ζητήσει, τότε αυτό είναι μία σοβαρή ένδειξη ότι το πρόσωπο αυτό λέει ψέματα. Οι ψεύτες πολύ συχνά μιλούν πολύ επειδή ελπίζουν ότι συνεχίζοντας οι άλλοι θα τους πιστέψουν.

– Οι ψεύτες ενστικτωδώς καλύπτουν σημεία του σώματός τους, το λαιμό, το στήθος, το κεφάλι, ακόμη και την κοιλιά. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, αυτή τη συμπεριφορά έχει παρατηρήσει συχνά σε δικηγορικά γραφεία και σε δικαστήρια.

– Επίσης, συχνά οι άνθρωποι που λένε ψέματα, κοιτάνε τα πόδια. Είναι η στιγμή που ο ψεύτης δεν μπορεί να ελέγξει το σώμα του και ό,τι και να λέει. το γεγονός ότι κοιτάει τα πόδια του δείχνει ότι ντρέπεται για το ψέμα του.

– Υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος λέει ψέματα όπως το να δαγκώνει τα χείλη του ενώ σας μιλάει ή ακόμη και να μην ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Ή σε άλλες περιπτώσεις να τα ανοιγοκλείνει διαρκώς.