Ισχυρή νεροποντή έπληξε νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής την ανατολική Κρήτη κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάλλος. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, διήρκεσαν αρκετή ώρα στο νησί και προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα.

Γύρω στις 4 τα ξημερώματα εκδηλώθηκαν μπουρίνια και καταιγίδες, με δεκάδες κεραυνούς στον ουρανό της Κρήτης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, και μάλιστα, σύμφωνα με το neakriti.gr, βγήκαν εκτός λειτουργίας κολώνες οδοφωτισμού. Η ένταση του φαινομένου έως και τις πέντε το πρωί ήταν πρωτοφανής, ευτυχώς χωρίς να καταγράφονται – όπως αποτυπώνεται μέχρι και αυτή την ώρα- εκτεταμένα προβλήματα.

Κατολισθήσεις και καταστροφές σε αρκετά χωριά της Κρήτης

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, το πρωί της Παρασκευής καταγράφηκαν για μια ακόμη φορά μεγάλα προβλήματα από κατολισθήσεις σε χωριά του Δήμου Φαιστού, στις Καμάρες και τα Βορίζια.

Φερτά υλικά, χώματα και ποσότητες νερού κατέβηκαν από τους πρόποδες του Ψηλορείτη με αποτέλεσμα να κλείσουν, όπως και την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, τα οδικά δίκτυα στην περιοχή. Όπως αναφέρει ο κ. Συριγωνάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής έχει πλέον αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων σε όλα τα οδικά δίκτυα, καθώς από το πρωί συνεργεία του Δήμου Φαιστού και της Περιφέρειας Κρήτης απομάκρυναν τα φερτά υλικά.

Επίσης, σημαντικά προβλήματα από κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στον Τσούτσουρα, το Λαράνι και το Μελιδοχώρι, ενώ πτώσεις δέντρων καταγράφηκαν στον Μασταμπά και τις Γούρνες, όπου υπήρξε άμεση επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, μεγάλες καταστροφές υπέστησαν κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου Φαιστού, καθώς από τις ποσότητες του νερού παρασύρθηκαν ζώα και κυψέλες, χωρίς να έχει καταγραφεί το μέγεθος των απωλειών.