Μια νέα καθημερινότητα που θα θυμίζει την προ πανδημίας εποχή αλλά μόνο για τους εμβολιασμένους ξημέρωσε.

Της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

Από σήμερα Σάββατο και για 15 ημέρες οι εμβολιασμένοι αλλά και όσοι νόσησαν και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη νόσησή τους, όχι μόνο θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα αλλά και να διασκεδάζουν, να χορεύουν χωρίς να έχουν επί της ουσίας κανέναν περιορισμό.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν rapid test τόσο για να μεταβούν στην εργασία τους όσο και για να ταξιδέψουν.

Για παράδειγμα, μια τριμελής οικογένεια που έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί θα χρειάζεται περί τα 240 ευρώ το μήνα προκειμένου να κάνει τα rapid test που απαιτούνται.

Από σήμερα επίσης θα υπάρχουν κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες περιοχές, αλλά μόνο για να παρατηρούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία, αφού τα μίνι lockdown όπως τα αποκαλούμε και περιελάμβαναν απαγόρευση κυκλοφορίας 01:00-06:00 και απαγόρευση μουσικής αποτελούν παρελθόν.

Τι θα ισχύει στην εστίαση

Στην εστίαση για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, που σημαίνει κανονικά οι όρθιοι. Με άλλα λόγια επιστρέφει η μουσική και κατ’ επέκταση ο χορός.

Οι ανοιχτοί χώροι θα λειτουργούν πλήρως και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσους έχουν μη εμβολιασμένους ή δεν έχουν νοσήσει. Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας. Όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

Τι θα ισχύει σε σινεμά και θέατρα

Σε ό, τι αφορά την ψυχαγωγία (σ.σ. θέατρα, κινηματογράφοι, παιδότοποι κλπ), οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επιλέξουν αν οι χώροι θα λειτουργούν ως αμιγείς -δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους- ή ως μεικτοί.

Αν η επιλογή των επιχειρηματιών είναι να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, τότε η πληρότητα θα είναι στο 100% και το μέτρο των απαραίτητων αποστάσεων δεν θα ισχύει. Ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα.

Αν οι χώροι λειτουργήσουν ως μεικτοί, τότε:

Θα ζητείται αρνητικό rapid test 48 ωρών και η μάσκα θα είναι φυσικά υποχρεωτική, ενώ η πληρότητα δεν θα είναι στο 100%.

Τι θα ισχύει για τους μη εμβολιασμένους

-Δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης

-Θα απαγορεύεται γι΄αυτούς η είσοδος και στα γήπεδα

-Θα πρέπει να έχουν εργαστηριακό τεστ αντιγόνου έως 48 ωρών για να έχουν πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους.

Το ίδιο θα ισχύει και για όσους θα θέλουν να γυμναστούν σε κλειστό γυμναστήριο.

Εργαστηριακό τεστ απαιτείται και για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ.

Όσοι είναι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα.

Όσοι δεν έχουν σπεύσει σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, αλλά εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τότε θα πρέπει να πραγματοποιούν ιδιωτικά ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα.

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι

Από σήμερα με ειδικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη την χώρα από την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες. Όσοι παραβαίνουν τα μέτρα θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 300 ευρώ.

Το σχέδιο ελέγχων είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ. Μεικτά κλιμάκια, θα περιπολούν σε όλες τις περιοχές της χώρας και θα ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους θα βρίσκονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις μεγάλες πόλεις, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας.

Καθημερινά χιλιάδες αστυνομικοί μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, θα κάνουν με αυστηρότητα και χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους.

Στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.