Για τον χθεσινό σεισμό των 3,7 Ρίχτερ που έγινε στην Κάτω Κηφισιά μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας

«Μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας δεν έχουμε εστίες σεισμών, βεβαίως έχουμε στα περιθώρια του αστικού ιστού της πρωτεύουσας. Στον πυρήνα δεν έχουμε συχνά γιατί το λεκανοπέδιο είναι μια λιγότερο σεισμική περιοχή. Δεν φοβίζει ο χθεσινός σεισμός, αλλά το παρακολουθούμε», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας ο σεισμός έχει ονοματεπώνυμο, οδό και αριθμό.

«Πάντως σε κάθε περίπτωση επειδή είναι δύσκολο τα ρήγματα να διαχυθούν στον αστικό ιστό, θεωρούμε ότι η εξέλιξη είναι πολύ καλή, και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Του κύριου σεισμού χθες, ακολουθήθηκαν μικροί σεισμοί που δεν έγιναν αντιληπτοί. Έχει ονοματεπώνυμο ο σεισμός, με οδό και αριθμό».

Λέκκας για σεισμό: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Πόσο ανησυχητική είναι αυτή η δόνηση; «Αυτό που έχουμε σαν υπόνοια είναι μήπως εξελιχθεί όλη αυτή η δραστηριότητα σε κάτι μεγαλύτερο. Πάντως στην συντριπτική πλειοψηφία, γίνεται ένας μικρός σεισμός που στην συνέχεια αποσβαίνεται. Μία στις 20 φορές ουσιαστικά χαρακτηρίζεται σαν προσεισμός, δηλαδή είναι ο προάγγελος ενός μεγαλύτερου σεισμού», σημείωσε.

«Πρόγνωση δεν μπορούμε να κάνουμε, ωστόσο διατύπωση επιστημονικών προσεγγίσεων είναι θεμιτή. Εμείς ως ΟΑΣΠ πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι χρειαστεί, οι δομημένος ιστός της χώρας είναι πολύ ανθεκτικός, επομένως έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο σεισμός πάντα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και μπορεί να δούμε σεισμούς σε έναν οποιοδήποτε άλλο χώρο της Ελλάδας» ανέφερε.


TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.