Στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη βάσει του οποίου θα δρομολογηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια και όλους τους αρμόδιους φορείς με στόχο την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Τη σχετική πρωτοβουλία έλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας με τον καθ. Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε. Λέκκα και εκπροσώπους της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο και της συνεργασίας τους βάσει και της σχετικής σύμβασης που υπέγραψε πριν λίγους μήνες η Περιφέρεια με το ΕΚΠΑ αλλά και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την εκτίμηση κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης – συνεχίζει η ανακοίνωση – έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των σημείων υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, ωστόσο με αφορμή τα νέα δεδομένα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, απαιτείται, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, επείγουσα επικαιροποίηση των στοιχείων, ειδικά στις περιοχές της Αττικής όπου κάηκαν μεγάλες εκτάσεις.

Ειδικότερα, «συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα επείγων σχεδιασμός ο οποίος θα προβλέπει τη αναλυτική χαρτογράφηση όλων των ρεμάτων της Αττικής, με προτεραιοποίηση τις περιοχές υψηλού κινδύνου, την πλήρη καταγραφή όλων των νέων δεδομένων και την ενδελεχή εκτίμηση όλων των πιθανών κινδύνων ανά λεκάνη απορροής. Στόχος η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα υποδεικνύει τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από την Περιφέρεια τους Δήμους και την Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας».

«Παράλληλα με τις ενέργειες που κάνουμε καθημερινά, όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων αλλά και η εντατικοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουμε ξεκινήσει, προχωράμε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με τη συμβολή των επιστημονικών φορέων με τους οποίους συνεργαζόμαστε», δήλωσε σχετικά ο κ. Πατούλης.

«Στόχος μας να συμβάλλουμε έμπρακτα και ουσιαστικά προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα θωρακίζει αποτελεσματικά την Αττική και τους πολίτες. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές είναι έκτακτες και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χρονοτριβές», τόνισε.

«Σε κάθε περίπτωση», κατέληξε, «αναμένουμε και τον οριστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να γνωρίζουμε επακριβώς για το αν θα προχωρήσουμε σε δράσεις και εκτός των αρμοδιοτήτων μας. Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια, με την προϋπόθεση της διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων αλλά και της ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, προκειμένου οι πρώτες βροχές να μας βρουν έτοιμους».

Στην επικαιροποίηση της χαρτογράφησης όλων των επικίνδυνων για πλημμυρικά φαινόμενα, περιοχών της Αττικής με αφορμή τις…

Posted by Περιφέρεια Αττικής on Friday, August 27, 2021
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.