Επί 15 συναπτά έτη ήταν πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και για εννέα χρόνια επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ο Κωνσταντίνος Μίχαλος που έφυγε από τη ζωή στις 6 του μηνός λόγω ανακοπής καρδιάς την ώρα που βρισκόταν στο γραφείο του στο Κρυονέρι και ενώ η φωτιά μαινόταν στη γύρω περιοχή. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο απρόσμενος χαμός του, άνοιξε εκ των πραγμάτων και τη διαδικασία διαδοχής του στο ΕΒΕΑ και την ΚΕΕ.

Στον κάθε φορέα η αντικατάσταση του προέδρου θα είναι διαφορετική. Όπως μαθαίνουμε, στο Εμπορικοβιομηχανικό Επιμελητήριο της πρωτεύουσας, χρέη προέδρου εκτελεί προσωρινά ο πρώτος αντιπρόεδρος ο οποίος αναλαμβάνει να οδηγήσει τη διοικητική επιτροπή των 51 ατόμων σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, ο οποίος θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι το τέλος της προβλεπόμενης θητείας Μίχαλου, που είχε οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτή τη στιγμή πρώτος αντιπρόεδρος είναι ο Ιωάννης Συγγελίδης, διευθύνων σμβουλος της Algona Α.Ε. η οποία είναι ο επίσημος εισαγωγέας των αυτοκινήτων Peugeot και Citroen (εταιρεία του Ομίλου Επιχειρήσεων Συγγελίδη) στη χώρα μας και όπως όλα δείχνουν θα κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής εντός του Σεπτεμβρίου, θέτοντας μάλιστα και ο ίδιος υποψηφιότητα για την προεδρία.

Υποψήφιος αναμένεται να είναι και ο Β’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ αυτή τη στιγμή, ο Γιάννης Μπρατάκος που είναι διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Πληροφορικής DDSYNERGY από το 1999. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι είναι παράλληλα και γενικός διευθυντής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και ένας από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσον αφορά την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο νέος πρόεδρος εκλέγεται από 11μελή διοικούσα επιτροπή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα θα είναι ο νυν πρώτος αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, που είχε αναλάβει τη σκυτάλη από τον Δημήτρη Μπακατσέλο. Ο κ. Μασούτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος της «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.» που κατέχει ηγετική θέση στο χώρο του λιανεμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα.