Στις συνέπειες της πανδημίας απέδωσε την «έκρηξη» δολοφονιών με θύματα γυναίκες που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, ο καθηγητής Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGΑ».

«Άλλαξε η εγκληματικότητα γιατί άλλαξε η κοινωνία. Αυτά πάνε ταυτόχρονα. Όταν αλλάζει η κοινωνική οργάνωση, αλλάζει και η εγκληματικότητα που την ακολουθεί. Επηρέασε και η πανδημία, και πλέον θα υπάρχει μια νέα εγκληματικότητα, σχετικά πιο παράλογη. Όταν αλλάζει η εγκληματικότητα, αλλάζει σε όλα τα στάδια» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Και συμπλήρωσε: «Σήμερα έχουμε κλιμάκωση διεθνή των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, τουλάχιστον 30%. Τα εγκλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, από ερωτικός πάθος, έχουν αυξηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιγκρή στην Ελλάδα γίνονται 350 ανθρωποκτονίες κάθε χρόνο. Πέρυσι δολοφονήθηκαν τέσσερις γυναίκες, ενώ φέτος μέχρι στιγμής 7. «Η εγκληματικότητα είναι καθαρά αντρική υπόθεση. Η Ελλάδα έχει 35 καταστήματα κράτησης. Το ένα είναι γυναικών, τα υπόλοιπα ανδρών».

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, 9/10 στους δράστες είναι άνδρες και 8/10 θύματα άνδρες. «Το 20% των θυμάτων που είναι γυναίκες, θα γίνει 30% από φέτος και μετά. Ίσως λίγο παραπάνω. Όταν θα έρθουμε πάλι σε κοινωνική συμβίωση με τους παλιούς όρους, τότε πάλι η εγκληματικότητα θα εξισορροπήσει ξανά» συμπλήρωσε ο κ. Τσιγκρής και κατέληξε: «Θα πρέπει να περιμένουμε περιστατικά ακραίας, δυσανάλογης περίπτωσης βίας. Μετά από ένα χρόνο, θα ισορροπήσει η κατάσταση στο πρότερο σημείο».