Τις εκτιμήσεις αναφορικά με τους ασθενείς με κορονοϊό, τα κρούσματα και τις νοσηλείες διατύπωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Πέμπτη (22/7) ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τα δύο βασικά σενάρια που είχαμε προαναφέρει» είπε στον ΣΚΑΪ εξηγώντας πως το καλό σενάριο κάνει λόγο για 3.500 κρούσματα την ημέρα και το δυσμενές σενάριο για 4.500 νέες μολύνσεις το 24ωρο με άδηλη ακόμη την κορύφωση, η οποία πιθανόν να ήταν με 5.000- 6.000 κρούσματα.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας υπογράμμισε πως διατηρεί την αισιοδοξία του ότι θα πάμε στο θετικό σενάριο χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθούμε και στο αρνητικό.

«Είμαι πιο αισιόδοξος αυτή τη φορά ότι μπορεί να πάμε λίγο καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η μετάλλαξη Delta έχει παίξει βασικό ρόλο στην εικόνα της πανδημίας»

Εστιάζοντας στη διάδοση της μετάλλαξης Delta, ο καθηγητής επεσήμανε πως αυτή έχει παίξει βασικό ρόλο στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Σε όλο το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων, ποσοστά 95% και άνω, αφορούν την μετάλλαξη Delta, ενώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα εκτιμά ότι τα κρούσματα κορονοϊού με ινδική μετάλλαξη είναι πάνω από το 60-70%» είπε προσθέτοντας «αυτό από επιδημιολογικής απόψεως το θεωρώ σχεδόν δεδομένο».

Τζανάκης: Θα έχουμε 300 με 350 ημερήσιες εισαγωγές

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα περί του τι εκτιμά πως θα συμβεί στα νοσοκομεία της χώρας, ο κος Τζανάκης έκανε την εκτίμηση πως περί τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου θα έχουμε 300 με 350 ημερήσιες εισαγωγές.

«Σε ένα δεκαήμερο, με αυτά τα δεδομένα θα ξεπεράσουμε το 50-60% της νοσοκομειακής ισχύος της χώρας» εκτίμησε.

Μπορεί να κολλήσει τη μετάλλαξη Delta κάποιος που πέρασε κορονοϊό;

Ο Νίκος Τζανάκης τόνισε πως υπάρχουν ήδη τέτοιοι ασθενείς. Πρόκειται κυρίως για άτομα που παίρνουν πολύ κατασταλτικά φάρμακα του ανοσοποιητικού είτε γιατί έχουν αιματολογικά ή άλλα νοσήματα και πέφτει η άμυνά τους.

«Εάν έχουν νοσήσει υπερήλικες άνθρωποι μπορούν εύκολα νοσήσουν και με τη μετάλλαξη Delta καθώς δεν δημιουργείται επαρκής φυσική ανοσία εναντίον όλων των μεταλλάξεων. Πιο αποτελεσματική ανοσία δημιουργείται με τα εμβόλια» εξήγησε.