Με αφορμή το κλείσιμο της περιφερειακής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό Ρεθύμνης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, απέστειλε σήμερα σχετική επιστολή στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδο, στην οποία εκφράζει την απορία και τον ιδιαίτερο προβληματισμό της για το κλείσιμο της υπηρεσίας στο νομό.

Η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε μετά και την ανάκληση της απόσπασης της εκπαιδευτικού που ήταν το μοναδικό άτομο που εργαζόταν στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Σύμφωνα με την αντιπεριφεριάρχη, η περίπτωση του Ρεθύμνου, «όπου εν μια νυκτί έκλεισε η αρχειακή υπηρεσία χωρίς μάλιστα να προηγηθεί ανάλογη ενημέρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ, αποτελεί τη μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα και σηματοδοτεί πληθώρα προβλημάτων για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα για επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι δικηγόροι και οι ερευνητές».

Η κα Λιονή ενημερώνοντας τον αρμόδιο υπουργό αναφέρει πως «…τα ΓΑΚ Ρεθύμνου εξυπηρετούν καθημερινά ερευνητές αλλά και το κοινό σχετικά με τη χορήγηση αντιγράφων, λόγω του ότι στην Υπηρεσία απόκεινται 276.000 συμβολαιογραφικές πράξεις κι ένα μεγάλο μέρος των δικαστικών αρχείων του νομού και των Υποθηκοφυλακείων, που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα, τα ΓΑΚ Ρεθύμνου επιτελούν και εκπαιδευτικό ρόλο καθώς την τρέχουσα περίοδο έχουν δεχτεί φοιτητές για πρακτική άσκηση από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές που εκπονούν σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες».

Σύσσωμοι οι φορείς και οι πολίτες του νομού από κοινού με την αντιπεριφέρεια ζητούν να αναθεωρηθεί η απόφαση η οποία έχει ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις για τον τόπο και προτάσσοντας τη λογική και το κοινωνικό συμφέρον να καλυφθούν από το υπουργείο τα οργανικά κενά με άλλον τρόπο.