Εβδομήντα δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που το (παλαιό) εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης παραδίδονταν στο μένος των ναζί και των συνεργατών τους. Την προσεχή Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στις 12 μετά το μεσημέρι, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στον χώρο της πανεπιστημιούπολης (πάρκο Αστεροσκοπείου) τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου που ανεγέρθηκε σε ανάμνηση νεκροταφείου αυτού.

Το αρχαίο εβραϊκό νεκροταφείο ιδρύθηκε κατά την πρώιμη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι πρώτοι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το 1942 απλωνόταν από την οδό Εγνατία μέχρι τις 40 Εκκλησιές και περιελάμβανε τον τόπο της σημερινής πανεπιστημιούπολης. Επρόκειτο για μια έκταση μεγαλύτερη από 350.000 τετραγωνικά μέτρα, που περιελάμβανε περισσότερους από 300.000 τάφους.

Η καταστροφή του νεκροταφείου, που ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου 1942 και ολοκληρώθηκε εντός λίγων εβδομάδων, προηγήθηκε του εκτοπισμού των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Ελάχιστα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να διασώσουν τα οστά των προγόνων τους.

Στην εκδήλωση της Κυριακής θα μιλήσει -μεταξύ άλλων- ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Κέντρου για την Έρευνα, Τεκμηρίωση, Εκπαίδευση και Μνήμη του Ολοκαυτώματος Yad Vashem Τσβι Μπαράκ.