Την έντονη αντίδρασή της στη διάταξη του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, που αναφέρει ότι οι επιθεωρητές αρεοπαγίτες και αντεισαγγελείς θα ελέγχουν υποχρεωτικά τις αποφάσεις των αναβολών, εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Οι δικαστές χαρακτηρίζουν αστυνόμευση την εν λόγω διάταξη του νομοσχεδίου η οποία τους απειλεί με πειθαρχικό έλεγχο, ενώ παράλληλα είναι μειωτική για τους δικαστές αφού εφαρμόζει υποχρεωτικό έλεγχο μόνο για όσες αποφάσεις αναβάλλονται. Η ίδια όμως διάταξη, σύμφωνα πάντα με τους δικαστές, αντιστρατεύεται την αναζήτηση της αλήθειας που είναι ο σκοπός της Δικαιοσύνης και κάθε δικαστικού λειτουργού, καθώς η χορήγηση ή μη της αναβολής μιας υπόθεσης έχει άμεση σχέση με την ουσία της εκδικαζόμενης υπόθεσης.

Ακόμη, ζητούν να απαλειφθεί η διάταξη εκείνη του νομοσχεδίου για την Εθνική Σχολή Δικαστών, που αναφέρει ότι η μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από την συμπλήρωση διετίας στον τόπο που τοποθετήθηκε, λόγω διορισμού, προαγωγής ή μετάθεσης. Οι δικαστές ζητούν την απαλείφει της διάταξης αυτής, καθώς καταργεί την επετηρίδα αφού είναι σε δυσμενέστερη θέση οι αρχαιότεροι δικαστές έναντι των νεωτέρων, ενώ την ίδια στιγμή καταργεί τη νομολογία των Ανωτάτων Δικαστικών Συμβουλίων (Συμβουλίου της Επικρατείας και Αρείου Πάγου) που έχει κρίνει ότι οι μεταθέσεις γίνονται με βάση την αρχαιότητα. Επίσης, η εν λόγω διάταξη βάλλει εμμέσως πλην σαφώς στην εσωτερική ανεξαρτησία των δικαστών, αλλά θα δημιουργήσει και προβλήματα στις διευθύνσεις των μεγάλων δικαστηρίων και εισαγγελιών ως προς την επιλογή των προσώπων, καταλήγει η Ένωση.