Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε έκκληση για μεγάλη προσοχή σε 10 περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες παρουσιάζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου.

Συγκεκριμένα, ζήτησε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε Κέρκυρα, Ορεστιάδα, Σκιάθο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ικαρία, Πάτμο, Νάξο, Κάρπαθο και Μυλοπόταμου Ρεθύμνου να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν με συνέπεια τους κανόνες για την προστασία κατά του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το ιικό φορτίο στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα αυξημένο τις τελευταίες ημέρες.

Παπαευαγγέλου: Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα

«Το αποτύπωμα των ημερών του Πάσχα βλέπουμε τώρα», είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι παρατηρούνται πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως στην Κάρπαθο, την Ικαρία, την Κέρκυρα και τη Σκιάθο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, οι νέοι πήγαν να δουν τους δικούς τους και μετέφεραν τον ιό από τις μεγαλες πόλεις. Οι λόγοι αύξησης των κρουσμάτων είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση και οι συναιθροίσεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση του συστήματος υγείας γιατί τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται σε νέους, και μάλιστα σε ηλικίες 20-36 ετών.

Η καθηγήτρια επισήμανε ακόμη ότι σε ορισμένα νησιά όπως στην Κάρπαθο και την Ικαρία το ποσοστό εμβολιασμού με μια δόση αγγίζει το 40% και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ην ατομική προστασία.

«Είμαστε ανήσυχοι, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. διαγνωστικά τεστ και θα αυξηθεί περισσότερο, καθώς άνοιξαν και άλλες δραστηριότητες. Σήμερα, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, όλοι ξέρουμε καλά πως θα αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό χωρίς απαγορεύσεις και χωρίς στερήσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ελεύθερες μετακινήσεις χωρίς SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 και ταξίδι με Green Pass

Υπενθυμίζεται ότι, ακόμη ένα σημαντικό βήμα για να αφήσουμε πίσω μας το lockdown με ασφάλεια, έγινε με τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Συγκεκριμένα από τις 14 Μαΐου:

  • καταργούνται τα SMS στο 13033 και 13032
  • Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30
  • Άνοιγμα μουσείων

Βεβαίως, θα συνεχίσει να ισχύει για όλο τον Μάιο το μέτρο με την απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, ενώ το λιανεμπόριο θα επιστρέψει σε λειτουργία με κανόνες χωρητικότητας χωρίς click-in-shop ή click-inside.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό και ταξίδι στα νησιά

Από την Παρασκευή ανοίγουν, λοιπόν, και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αλλά για εκείνες που αφορούν τα ταξίδια προς τα νησιά θα υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα για να ταξιδέψει κάποιος στα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα) θα χρειάζεται το Green Pass.

Όποιος θα θέλει δηλαδή να ταξιδέψει είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. 

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι Έλληνες και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Σημειώνεται πως στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο δεν θα υπάρχει η υποχρέωση για κάποιο τεστ, αλλά μόνο ισχυρή σύσταση για self test σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν.

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες – Γάμοι και βαφτίσεις από τον Ιούνιο

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει και μία σειρά από δραστηριότητες, ενώ τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Αναλυτικά:

  • 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι
  • 28 Μαΐου ανοικτό θέαμα – ακρόαμα

Όσο για τις εκδηλώσεις των γάμων και των βαφτίσεων, θα μπορούν να πραγματοποιούνται από τον Ιούνιο με έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους