«Στο πρόσωπο του Γιάννη Χαλκίδη, τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στη χούντα και αποκαθιστούμε μία ιστορική αλήθεια» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης που έγινε, σήμερα, για τη μετονομασία τμήματος της οδού Κωνσταντινουπόλεως (από τη συμβολή της με την οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή έως και την οδό Μαρασλή), σε οδό «Γιάννη Χαλκίδη».

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της απόφασης που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, μετά από σειρά αποφάσεων που προηγήθηκαν ήδη από το 2006, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης υπογράμμισε ότι «ο αγωνιστής Γιάννης Χαλκίδης μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους σημερινούς νέους, αφού σηματοδοτεί την αντιδικτατορική αντίσταση” και πρόσθεσε: “Η τιμή στο πρόσωπό του αποτελεί ανάχωμα στην κακοποίηση της ιστορίας και στη ναζιστική δημαγωγία”.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Δελής δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της μετονομασίας και ανέφερε: “Ο Γιάννης Χαλκίδης που προέρχεται από οικογένεια αγωνιστών, υπήρξε μέλος και γραμματέας της νεολαίας Λαμπράκη στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης και έγινε με τη θυσία του φωτεινός σηματοδότης της λαϊκής πάλης, η οποία συνεχίζεται, κάτω από άλλες συνθήκες πια και στις ημέρες μας”.

Εκπροσωπώντας την οικογένεια του Γιάννη Χαλκίδη, ο Γιώργος Μουρατίδης, ευχαρίστησε το Δήμο Θεσσαλονίκης για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. Ο φίλος και συναγωνιστής του Γιάννη Χαλκίδη, Σπύρος Σακέτας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην απουσία του Γρηγόρη Παντή, συντρόφου του Χαλκίδη, που πυροβολήθηκε στο ίδιο σημείο και απεβίωσε πέρυσι, αλλά και στον αγώνα που έδωσε, προκειμένου να τιμηθεί μετά θάνατον ο Γιάννης Χαλκίδης.