Λάθος στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει προκαλέσει το χάος που δημιουργείται για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος – εντατικολόγος, τέως αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ και Harvard.

«Είναι άλλη μια αδυναμία του παγκόσμιου συστήματος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Αντί να υπάρχουν συντονισμένες και λγοικόες απαντήσεις από συντεταγμένα όργανα όπως πχ ο ΠΟΥ δυστυχώς μεμονωμένα κράτη αντιδρούν κατά το δοκούν με μία συνέπεια: κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού στο σύστημα λήψης αποφάσεων και διευκολύνει το έργο του κορονοϊού. Και εμείς έχουμε αμφιβολία αν αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει» είπε.

Ο κ.Μπεχράκης ανέφερε ότι η όφειλε η καρδιολογική κοινότητα να γνωρίζει τι γίνεται με τις θρομβώσεις, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε δεδομένα, συνεπώς πως να τοποθετείται ο κάθε επιστήμονας».

Η μόνη λύση του προβλήματος είναι τα εμβόλια, εγώ θα έκανα το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε με έμφαση.

«Είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο, τη χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας, έχει χαθεί το πολύ μεγάλο επιστημονικό πλεονέκτημα της Επιτροπής. Αντί η Επιτροπή να καθορίζει τα κρούσματα άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων να καθορίζει τις αποφάσεις της Επιτροπής. Ανετράπη η ισορροπία, χάθηκε το μομέντουμ που είχε δημιουργηθεί και τώρα όλοι τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα… Χάθηκε η ικανότητα των αρμοδίων να επηρεάσουν το κοινό σε μία σωστή πορεία. Αποφασίζουν με βάση τα λάθη που κάνει ο κόσμος και αυτό θα μας οδηγήσει σε κατάσταση εκτός ελέγχου» είπε.