«Μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε στο λεκανοπέδιο, καθώς ξεπεράστηκε για πρώτη φορά εντός του 2021 το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων, με την Αττική να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος (432 μολύνσεις) και τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει σημαντική άνοδο των κρουσμάτων (395).

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Παράλληλα, αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφουν τα λύματα των μεγάλων αστικών κέντρων και ειδικά της Αττικής, της συμπρωτεύουσας, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου και της Πάτρας προμηνύοντας τα δύσκολα που έρχονται τις προσεχείς ημέρες.

Σήμερα το μεσημέρι (στις 13.00) συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να συνεκτιμήσει όλα τα νέα δεδομένα, τα οποία και θα αξιολογηθούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τις καθημερινές συγκεντρώσεις με αποκορύφωμα την χθεσινή στη Νέα Σμύρνη, δεδομένου του όγκου των συμμετεχόντων εν μέσω του ισχυρού τρίτου κύματος της πανδημίας. Μία άλλη κρίσιμη πτυχή της υγειονομικής κρίσης είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, οι οποίες αγγίζουν έως και το 70% των νέων μολύνσεων.

Με «φακό» ο επιδημιολογικός χάρτης – «Έκρηξη» διασωληνωμένων

Οι ειδικοί επιστήμονες θα εξετάσουν διεξοδικά τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, καθώς υπάρχουν φόβοι πως το επόμενο μεγάλο πλήγμα για το ΕΣΥ θα αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι δείκτες της πανδημίας έδειξαν αυξητική τάση και στον αριθμό των διασωληνωμένων το τελευταίο 24ωρο (484). Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο είναι 390, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15.73%, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να υπολογίζεται σε 382 ασθενείς ανά ημέρα.

Έκτακτες συνθήκες στα νοσοκομεία

Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής και το υπουργείο Υγείας αναπροσαρμόζει τον σχεδιασμό του καθημερινά, δεδομένου ότι η κατάσταση στις εντατικές έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού. Στην εφημερίες εντάσσεται πλέον και το ιδιωτικό νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν αντί του Σισμανόγλειου, το οποίο μετατρέπεται αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid. Επίσης από αύριο το Ιατρικό Περιστερίου και η μαιευτική κλινική Λητώ θα νοσηλεύουν Covid περιστατικά.

Και δεδομένου ότι η πίεση στο σύστημα υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του απευθύνει κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς μέλη του με τις ειδικότητες Παθολογίας και Πνευμονολογίας να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, Ειδικότερα, ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, που διατύπωσε το επείγον αίτημα για στήριξη του ΕΣΥ από τους ιδιώτες γιατρούς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη.

Εμπόδια στον κυβερνητικό σχεδιασμό

Η μεγάλη αυτή επιδημιολογική επιδείνωση δημιουργεί εμπόδια στον κυβερνητικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ξεκινώντας από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι το δρόμο για την επάνοδο στην οικονομική δραστηριότητα θα δείξουν οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο συνυπολογίζουν ότι επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός λόγω του συνεχούς «κλειδώματος» και επιμένουν ότι οι εμπορικές δραστηριότητες μπορούν να επαναλειτουργήσουν με κανόνες, προσθέτοντας ότι σε αυτό βοηθά και η θετική πορεία των εμβολιασμών.